En grupp som skapar särskilt stor oro hos läkarna är personer med bipolär sjukdom. Ett depressivt skov kan inledas med sömnproblem men om de tidiga symptomen ignoreras, riskerar patienten att bli betydligt sjukare.
– Ett annat exempel är någon med tydlig historia av depression, som börjar må sämre men inte vill gå till akuten på grund av risk för smittöverföring, säger Andreas Carlborg verksamhetschef norra Stockholms psykiatri.
Beror förändringarna på att människor är rädda för covid-19?
– På individnivå finns många förklaringar, dels rädsla för smitta. Sedan finns en retorik generellt i samhället att inte söka sjukvård om det inte är absolut nödvändigt, säger han.
Vanföreställningar förstärks
Vissa patienter som söker akutpsykiatri lider av psykoser och vanföreställningar som förstärks i en pandemi. Medierapporteringen om viruset kan ge föreställningar om smitta och sjukdom som inte är verklighetsförankrade – och minskad benägenhet att söka vård.
Andreas Carlborg ser ingen större risk att patienter i psykiatrin skulle utgöra fara för andra om de uteblir från behandling och tappar kontakten med psykiatrin.
– Generellt sett är våra patienter ofarliga, säger han.
* I klippet ovan kan du höra Linda Biguets, som lever med bipolär sjukdom typ två, om att coronapandemin gör henne mer deprimerad.