Förrymda kungskobran på Skansen-Akvariet gav upp – tillbaka i sitt bo efter en vecka på rymmen

Uppdaterad
Publicerad

Efter en vecka på rymmen ringlade den 2,2 meter långa, giftiga kungskobra på Skansen-Akvariet tillbaka till sitt hem.

– Houdini som vi döpt honom till kröp tillbaka in i sitt terrarium, säger Jonas Wahlström, vd på Skansen-Akvariet till SVT.

Det var förra lördagen som kungskobran lyckades smita från sitt terrarium på Skansen. Därefter påbörjades ett intensivt sökande med hjälp av bland annat avloppskameror och handhållen röntgenutrustning från Tullverket. Och i fredags lokaliserades den förrymda kobran i isoleringen mellan två väggar.

Nya hål borrades i de väggar där ormen lokaliserats, men under natten till söndag försvann kobran från kamerornas bild. Det visade sig att den gett upp och ringlat tillbaka till sitt terrarium.

– Det blev för stressande för Houdini med alla hål i väggarna, så han ville hem igen, säger Jonas Wahlström.

Kobran har varit på rymmen i en hel vecka. Hur är det möjligt?

– Det finns många skrymslen att gömma sig i, och därför har det varit svårt att hitta honom, säger Jonas Wahlström.

”Ingen risk för rymning”

Det som gjorde rymningen möjlig var att det satt lågenergilampor i armaturen. Tidigare användes glödlampor, som ormen skulle ha bränt sig på om den försökt trycka sig ut genom armaturen, berättar Jonas Wahlström.

Hur ska ni göra för att fler ormar inte ska rymma?

Vi kommer att se till att han inte ska kunna rymma igen. Vi ska täcka för hålet vid armaturen i terrariet. De andra terrarierna på Skansen-Akvariet ser annorlunda ut än Houdinis och vi ser ingen risk att något djur ska kunna ta sig ut från dem.

Kungkobran är nu satt i isolering.

Skansen har under veckan hållit stängt och bedrivit kobrajakt, men förväntas kunna öppna igen under söndagen.

Här kan du se hela SVT:s direktsändning från Skansen-Akvariet

Foto: Skansenakvariet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.