Maria Aulén Thomsson, föreståndare på Rödlögaboden, berättar att de strävar efter fossilfri drift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Aulén Thomsson, föreståndare på Rödlögaboden, berättar att de strävar efter fossilfri drift. Foto: Jonatan Bökman/SVT

Stor utmaning att få el till Rödlöga – affär emot elkabel

Publicerad

På Rödlöga i Stockholms skärgård finns ingen el från elnätet. Men en elkabel kan vara på gång. Öns enda affär oroas över placeringen och har redan vunnit striden en gång.

På Rödlöga, en av de ostligaste öarna i Stockholms skärgård, finns ingen el från det vanliga elnätet. De boende har löst elförsörjningen med hjälp av stearinljus, solceller och dieselgeneratorer. Ön har även den ostligaste lanthandeln, Rödlögaboden, dit många seglar för att handla.

Maria Aulén Thomsson är föreståndare för Rödlögaboden, som får sin ström från en dieselgenerator och solceller på taket.

Nyheter från SVT Nyheter Stockholms skärgårdskorre

– Dieselgeneratorn driver butiken och solcellerna driver vårt vattenreningsverk, som genom omvänd osmos gör havsvattnet drickbart, säger hon.

Målet för Rödlögaboden är att bli fossilfri på sikt, men det finns inga planer på att ansluta till det vanliga elnätet.

– Det var tal om att dra elkabel hit i höstas. Två sommarboende här startade igång en sådan process, och Vattenfall utredde det, säger Maria Aulén Thomsson.

Tog frågan om elkabeln till domstol – och vann

Elkabeln planerades att läggas på Seglarberget, Rödlögas enda ankringsplats för båtgäster. En sådan placering skulle ha lett till ankringsförbud, vilket skulle hotat Rödlögabodens existens, enligt Maria Aulén Thomsson.

Rödlögaboden ekonomisk förening tog frågan till domstol och vann, vilket innebär att kabeln inte kommer att placeras på Seglarberget.

Men eftersom det fortfarande finns intresse för att dra en elkabel till ön, och Vattenfall har anslutningsplikt, kan en kabel komma att dras till en annan plats på ön.

– Sen finns det risker med elkabel ut hit, så som gatulampor som lyser hela tiden och diskmaskiner som tömmer brunnar snabbt. Men föreningen är inte emot en kabel i sig, men hotar det vår verksamhet tar vi till åtgärder, säger Maria Aulén Thomsson.

Se i videon nedan hur ett enkelt liv och hushåll på Rödlöga kan se ut.

Se Sten Palmgren visa SVT runt i sitt hus, som inte har rinnande vatten eller avlopp

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när Sten Palmgren visar runt SVT i sitt hus och hur sommaren spenderas med handpumpat vatten och utedass. Foto: Jonatan Bökman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT Nyheter Stockholms skärgårdskorre

Mer i ämnet