Foto: SVT

Skärpt straff för rekordsmugglare

Uppdaterad
Publicerad

1,5 miljoner missbrukardoser var på väg att spridas på gatan. Men polisen hann före och lyckades beslagta 155 kilo amfetamin i Helsingborg förra året. Nu skärps fängelsestraffet för två av de inblandade i smugglingshärvan.

Ligan är tidigare dömd för att ha smugglat in den rekordstora amfetaminlasten till Sverige. Hovrätten skärper fängelsestraffet från sex till sju år för den lastbilschaufför som fraktat narkotikan från Holland till Sverige. Han får också ett tidsbestämt återreseförbud på 15 år.

Även mannen som förvarat narkotikan i sin bostad i Helsingborg döms till sju års fängelse. Domstolen anser att straffvärdet för de begångna brotten är högre än de sex års fängelse som tingsrätten först dömde männen till.

Rekordbeslag av amfetamin

ABC var först med att berätta om beslaget, i januari i år. Narkotikan tros ha varit avsedd för marknaden i Stockholm, och smugglingen var ett led i en internationellt organiserad narkotikahandel. Om införseln hade lyckats skulle den ha bidragit till att sprida missbruk i landet, skriver hovrätten i sin dom.

Samtidigt fastställs de övriga två ligamedlemmarnas straff på tio respektive tre års fängelse för grovt respektive försök till grovt narkotikabrott.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rekordbeslag av amfetamin

Mer i ämnet