Skolminister Lotta Edholm (L) kommenterar onsdagens skolskjutning i Stockholm.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter skottlossningen på Trångssundsskolan: Hör skolministern berätta om vad regeringen kan göra mot våld i skolan. Foto: SVT

Skolministern: Skolorna kan inte lösa problemen själva

Uppdaterad
Publicerad

Skolminister Lotta Edholm (L) reagerar skarpt på nyheten att en elev skottskadades inne på Trångsundsskolan i södra Stockholm under onsdagen. Nu föreslår hon flera åtgärder för att förhindra våldet, bland annat att ge skolan rätt att söka igenom elevers väskor.

– Det är helt förfärligt, barn i skolan ska vara trygga i skolan, säger Lotta Edholm (L) till Lilla Aktuellt.

Enligt Lotta Edholm (L) är så kallade skolsociala team en viktig del i att förhindra våld i skolor, där skolpersonal och socialarbetare tillsammans arbetar med att hjälpa elever som riskerar att hamna snett i livet.

Sådana team finns redan idag i en del områden i landet och det kan utökas, menar skolminister Lotta Edholm (L). Hon vill också ge skolpersonal rätt att söka igenom elevers väskor vid misstankar om att något farligt kan ha tagits med till skolan.

Skjutning på skola i Trångsund i Huddinge

– Men det kräver en del lagändringar, säger Lotta Edholm (L).

Hör mer om vad regeringen vill göra för att förhindra våld i skolan i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning på skola i Trångsund i Huddinge

Mer i ämnet