Södertäljebon Nick Peana hann till Trädgårn i Södertälje för att plocka de sista ekologiska jordgubbarna inför midsommarfirandet.
– Jag och min fru lyckades plocka två liter, berättar Nick Peana.
Länets enda KRAV-märkta jordgubbar
Den fyra hektar stora jordgubbsodlingen i Södertälje är känd för att vara länets enda som säljer KRAV-certifierade jordgubbar för självplock.
– Vi är tyvärr den enda. Det är dyrt och kräver mer arbete. Vi odlar i lerjord och planterar, gödslar och rensar ogräs för hand. Vi odlar mängder av andra grödor och bär för hade vi bara producerat jordgubbar hade det inte varit lönsamt för oss alls, säger Karolina Obrzut, ägare av Självplock Södertälje.
Minskning av ekologisk odling i Södertälje
Enligt Länsstyrelsen så är efterfrågan på ekologisk mat större än själva omställningen för att producera det. I Södertälje har ekologiska odlingar minskat i sedan pandemin. Även konjunkturen har spätt på den negativa trenden men kommunen har tagit fram insatser för att motverka detta.
– Vi har en odlingsstrategi som ska bidra till bönder ökar sin hållbara matproduktion, förklarar Sara Seing, kostchef på Södertälje kommun.
Hon påpekar även att det ligger hos konsumenten att stötta bönder genom att köpa hållbart och ekologisk producerat mat.
– Det är viktigt att fortsätta handla livsmedel där man inte använder konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel, säger Sara Seing.
EKOLOGISK PRODUKTION
Några av kraven på certifierad ekologisk produktion:
- Man får endast använda naturligt gödsel.
- Det går inte att använda andra växtskyddsmedel än de som regelverken uttryckligen tillåter.
- Att använda genetiskt modifierade organismer (GMO) är förbjudet.
Källa: Jordbruksverket