Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nick Peana har handlat två liter jordgubbar på länets enda kravmärkta jordgubbsodlare i Södertälje. Foto: Daniel Díaz/SVT

Slut på länets enda KRAV-märkta jordgubbar för i år

Uppdaterad
Publicerad

Första året som jordgubbssäsongen kom tre veckor för tidigt till självplocksgården i Södertälje. Stockholms läns enda KRAV-märkta jordgubbsodling fick slut på jordgubbar precis inför midsommar.

Södertäljebon Nick Peana hann till Trädgårn i Södertälje för att plocka de sista ekologiska jordgubbarna inför midsommarfirandet.

– Jag och min fru lyckades plocka två liter, berättar Nick Peana.

Länets enda KRAV-märkta jordgubbar

Den fyra hektar stora jordgubbsodlingen i Södertälje är känd för att vara länets enda som säljer KRAV-certifierade jordgubbar för självplock.

– Vi är tyvärr den enda. Det är dyrt och kräver mer arbete. Vi odlar i lerjord och planterar, gödslar och rensar ogräs för hand. Vi odlar mängder av andra grödor och bär för hade vi bara producerat jordgubbar hade det inte varit lönsamt för oss alls, säger Karolina Obrzut, ägare av Självplock Södertälje.

Minskning av ekologisk odling i Södertälje

Enligt Länsstyrelsen så är efterfrågan på ekologisk mat större än själva omställningen för att producera det. I Södertälje har ekologiska odlingar minskat i sedan pandemin. Även konjunkturen har spätt på den negativa trenden men kommunen har tagit fram insatser för att motverka detta.

– Vi har en odlingsstrategi som ska bidra till bönder ökar sin hållbara matproduktion, förklarar Sara Seing, kostchef på Södertälje kommun.

Hon påpekar även att det ligger hos konsumenten att stötta bönder genom att köpa hållbart och ekologisk producerat mat.

– Det är viktigt att fortsätta handla livsmedel där man inte använder konstgödsel och naturfrämmande bekämpningsmedel, säger Sara Seing.

EKOLOGISK PRODUKTION

Några av kraven på certifierad ekologisk produktion:

  • Man får endast använda naturligt gödsel.
  • Det går inte att använda andra växtskyddsmedel än de som regelverken uttryckligen tillåter.
  • Att använda genetiskt modifierade organismer (GMO) är förbjudet.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.