Andelen niondeklassare som slutade grundskolan med behörighet till gymnasiet minskar marginellt i år, till skillnad från förra året, från 86,9 procent till 86,7 procent, enligt Stockholms stads preliminära betygsresultat.
– Nu måste vi analysera vidare, utifrån vilka skolor och grupper det handlar om. Det är en prioriterad målgrupp att jobba med, de som inte får behörighet till gymnasiet, säger stadens utbildningsdirektör Lena Holmdahl.
”Det går åt rätt håll”
Förutom andelen elever med godkänt i alla ämnen ökar även meritvärdet i Stockholms stads kommunala grundskolor och ligger i år på 248,8 – en ökning med 3,1 poäng.
– Det finns en stabilitet i resultaten, vi ökar för tredje året i rad, det går åt rätt håll. Jag tror det beror på att vi jobbar mer med systematiskt kvalitetsarbete, vi följer hela tiden upp hur det går för varje elev och vilka insatser som ger resultat, och ser vad de olika skolorna behöver, säger Lena Holmdahl.
Först i september, när Skolverket presenterar den officiella betygsstatistiken, är en jämförelse mellan olika skolors resultat aktuell, enligt utbildningsförvaltningen.
Positiva resultat på skolor i Järva förra året
Trots att skillnaderna fortfarande är stora mellan olika skolor fanns en positiv tendens förra året. Resultatet på skolor som i många år haft låga avgångsbetyg ökade jämfört med året innan.
På Rinkebyskolan ökade andelen elever med behörighet till gymnasiet från 39 procent 2017 – till 57,5 procent 2018 och på Hjulstaskolan ökade andelen behöriga från 37,7 procent till 58,6 procent. Martin Malmberg, rektor på Rinkebyskolan, trodde då att resultaten kommer fortsätta höjas år för år.
– Vi ska se till att fler och fler går ut med betyg som gör att de kommer in på den utbildningen de vill, sa han då.
Så här tänkte några elever på Rinkebyskolan om betygsresultaten förra hösten:
Men om betygsökningen på skolor i socioeknomiskt utsatta områden är en bestående trend återstår alltså att se.