Efter att orosanmälan om att en ung person riskerar att dras in i kriminalitet och gängmiljö inkommit till socialtjänsten kan utredningen ta upp till fyra månader. Nu börjar socialtjänsten i Solna stad med ”intensivutredningar” på högst åtta veckor.
– Det är viktigt att komma in snabbt när någonting har hänt i ungdomens liv, säger Johanna Friberg, sektionschef på ungdomsgruppen i Solna stad.
Socialtjänsten utreder barnens nätverk och satsar särskilt på att motivera familjen till att ge samtycke, så att sekretess kan brytas mellan polis, socialtjänst och skola.
Tystnadskultur i lokalsamhället
I bostadsområdet Bagartorp i Solna finns en så kallad öppen drogscen, där föräldrar från olika familjer bildat en grupp för att trycka på för ännu bredare förebyggande insatser för alla ungdomar. De pekar på tystnadskultur som en av utmaningarna i sitt lokalsamhälle.
– Den känslan kan nog finnas. Och när vi är där så är syftet att trycka bort de element som skapar otrygghet, vår närvaro har den effekten. Det är inte roligast att hänga runt oss om man försöker få sin business att rulla på. Då öppnar vi upp platsen för andra och de relationsskapande möjligheterna, säger Raoul Silverbring, gruppchef för områdespolisen i Solna.
Skolor i Solna och Sundbyberg har också fått så kallade ”kontaktpoliser”.
Hör mer om snabbutredningarna i videon ovan.