I Upplands Väsby har segregationen minskat varje år sedan 2012. Foto: SVT

Blandat boende och bostadskarriär i Upplands Väsby

Uppdaterad
Publicerad

Segregationen inom boendet har minskat de senaste fem åren i Sverige. Det visar en ny undersökning som gjorts av Hyresgästföreningen. Den slår fast att mångfalden är högre i stadsdelar med blandade boendeformer. Ett positivt exempel i rapporten är Upplands Väsby.

Enligt Hyresgästföreningens nya rapport finns det ett klart samband mellan mångfald, segregation och upplåtelseformer i storstäder.

Resultaten visar att mångfalden är högre i bostadsområden med hög andel hyresrätter, och att det är i förorterna och i de hyrda bostäderna som integrationen sker.

I Stockholm är sambandet mellan hyresandelen (andelen hyresrätter av antalet hushåll totalt inom stadsdelen) och mångfalden tydligt. Stadsdelen Skärholmen, med högst mångfald, har en hyresandel på 79 procent.

Bostadskarriär

Upplands Väsby är ett annat exempel, som i rapporten framhålls som ett föredöme. Där har segregationen minskat varje år sedan 2012. I den gamla invandrarkommunen är boendesegregationen hälften så stor jämfört med resten av landet.

– Det handlar ju inte om att bygga reservat där fattiga människor som kommer hit kan bo, utan det handlar om att bygga blandat hela tiden och skapa möjligheter för människor att göra det man brukar kalla för en bostadskarriär, säger Love Börjeson som är senioranalytiker på Hyresgästföreningen och som skrivit rapporten.

Bättre mix

Ett blandat boende är alltså bra om man vill minska segregationen, enligt rapporten. Och i Upplands Väsby vill man nu gå vidare. I flera gamla villaområden nära vattnet vill kommunen komplettera med bostadrätter och hyresrätter.

– Vi vill ha en ännu bättre mix. Vi ser att det är en tydlig framgångsfaktor. Det är bra för Väsby, det är bra för Väsbyborna och det ökar valfriheten i vilken typ av boende man vill ha, säger Mathias Bohman (S), ordförande i kommunstyrelsen.

Lägst mångfald

Motsatsen är stadsdelen Södermalm, som har lägst mångfald i Stockholm, med en hyresandel på 32 procent.

Enligt rapporten kan mångfalden i Södermalm jämföras med den i vissa svenska landsbygdskommuner.

– De har en mångfaldsnivå som är i paritet med Vaggeryd eller Pajala till exempel, säger Love Börjeson på Hyresgästföreningen.

Även villaförorter har lägre mångfald

I områden som domineras av bostadsrätter  och äganderätt (småhus/villor) ser det annorlunda ut.

Typiska villaförorter har enligt rapporten låg mångfald, och där nämns Bromma i Stockholm som ett exempel.

Samtliga stadsdelars mångfald och segregation år 2012–2016 finns att läsa i rapporten.

Boendesegregationen minskar i Sverige

Men trots de låga stockholmssiffrorna minskar segregationen sett till hela landet.

– Det övergripande resultatet är att segregationen faktiskt minskar i Sverige vilket förvånar mig, säger Love Börjeson. Men siffrorna är tydliga och visar att segregationen har minskat varje år sedan år 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.