Föremål som hittats under utgrävningarna visar att Södermalmstorgsborna varit tämligen förmögna, redan vid mitten av 1300-talet. Bland annat har man hittat vackra dryckesglas tillverkade i Venedig och keramik från Persien.
Motbevisar tidigare teorier
På tomterna hittades även murade hus där taken täckts med tegel och fönstren hade färgade fönsterglas, något som saknar motstycke i 1300-talets Stockholm och som motbevisar tidigare teorier om stadens framväxt.
– Det är ett jättestort fynd som skriver om historien om det medeltida Stockholm, säger Kennet Svensson, chefsarkeolog på Arkeologikonsult.
Totalt 1 200 kvadratmeter genomsöks
Totalt har 300 kvadratmeter grävts ut mellan år 2013 och 2015. Ett ovanligt stort område mitt i en storstad. Fynden visar att Södermalm var Stockholms och Sveriges allra första förort där förmögna tyska köpmän från hansan troligen bott i en utvecklad stadsmiljö.
– Det visar att Stockholm varit större och urbaniseringen betydligt mer komplicerad än man tidigare trott, med medeltida stadsbebyggelse, säger Kennet Svensson.
De viktigaste fynden har nu alltså lanserats i en 460 sidor tjock bok. I nästa epok av Slussenprojektet kommer ett 900 kvadratmeter stort område att grävas ut väster om Södermalmstorg.
Så har bebyggelsen ändrats på Södermalm
Fynden från mitten av 1300-talet är de tidigaste som visar utvecklad bebyggelse på Södermalm.
Vid 1400-talet försvinner bebyggelsen i samband med krigshändelser och en ny stadsport byggs. Då vill man inte ha någon bebyggelse söder om Gamla stan.
Sent 1480-1490 börjar det åter dyka upp bebyggelse som på nytt rivs i mitten av 1500-talet då Gustav Vasa går till krig mot Ryssland.
På 1600-talet byggs hus det åter upp och gränsen flyttas ut mot Skanstull.
1640 vill man modernisera stadsbilden med raka gatusystem och bebyggelsen rivs återigen.
Från 1650-talet finns bebyggelse bevarad fram till idag, bland annat Stadsmuseet.
Källa: Arkeologikonsult Sverige AB