Här karvas de stenlagda gatorna från 1300-talet fram. Foto: Arkeologkonsult Medeltidsmuseet

Utgrävningen skriver om Stockholms historia

Uppdaterad
Publicerad

Arkeologer har hittat en okänd stadsdel i hjärtat av Södermalm i Stockholm. Upptäckterna gjordes i samband med Slussenombyggnaden vid Södermalmstorg och visar de äldsta stenlagda gatorna som hittats i staden, med rötter i tidigt 1300-tal. Nu lanseras en bok om utgrävningarna som skriver om Stockholms och Sveriges historia.

Föremål som hittats under utgrävningarna visar att Södermalmstorgsborna varit tämligen förmögna, redan vid mitten av 1300-talet. Bland annat har man hittat vackra dryckesglas tillverkade i Venedig och keramik från Persien.

Motbevisar tidigare teorier

På tomterna hittades även murade hus där taken täckts med tegel och fönstren hade färgade fönsterglas, något som saknar motstycke i 1300-talets Stockholm och som motbevisar tidigare teorier om stadens framväxt.

– Det är ett jättestort fynd som skriver om historien om det medeltida Stockholm, säger Kennet Svensson, chefsarkeolog på Arkeologikonsult.

Totalt 1 200 kvadratmeter genomsöks

Totalt har 300 kvadratmeter grävts ut mellan år 2013 och 2015. Ett ovanligt stort område mitt i en storstad. Fynden visar att Södermalm var Stockholms och Sveriges allra första förort där förmögna tyska köpmän från hansan troligen bott i en utvecklad stadsmiljö.

– Det visar att Stockholm varit större och urbaniseringen betydligt mer komplicerad än man tidigare trott, med medeltida stadsbebyggelse, säger Kennet Svensson.

De viktigaste fynden har nu alltså lanserats i en 460 sidor tjock bok. I nästa epok av Slussenprojektet kommer ett 900 kvadratmeter stort område att grävas ut väster om Södermalmstorg.

Så har bebyggelsen ändrats på Södermalm

Fynden från mitten av 1300-talet är de tidigaste som visar utvecklad bebyggelse på Södermalm.

Vid 1400-talet försvinner bebyggelsen i samband med krigshändelser och en ny stadsport byggs. Då vill man inte ha någon bebyggelse söder om Gamla stan.

Sent 1480-1490 börjar det åter dyka upp bebyggelse som på nytt rivs i mitten av 1500-talet då Gustav Vasa går till krig mot Ryssland.

På 1600-talet byggs hus det åter upp och gränsen flyttas ut mot Skanstull.

1640 vill man modernisera stadsbilden med raka gatusystem och bebyggelsen rivs återigen.

Från 1650-talet finns bebyggelse bevarad fram till idag, bland annat Stadsmuseet.

Källa: Arkeologikonsult Sverige AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.