Strejken bland sophämtarna fortsätter. Foto: SVT

Sopstrejken fortsätter – hämtningen släpar efter trots ersättningspersonal

Uppdaterad
Publicerad

Strejken bland sophämtarna vid renhållningsbolaget Reno Norden fortsätter. Trots att företaget tagit in ersättningspersonal har man inte kommit ikapp med sophämtningen – och nu ökar reklamationerna till Stockholm vatten och avfall.

Sedan i onsdags strejkar ett 50-tal anställda vid Stockholms största renhållningsbolag Reno Norden, som står för cirka 55 procent av stadens säck- och kärlhämtning.

I slutet av förra veckan tog företaget in personal från andra kommuner och bemanningsbolag, som fick återuppta sophämtningen i de områden där den inte utförts. Enligt Stockholm vatten och avfall har mellan 50 och 100 personer arbetat med att hämta sopor under helgen, men trots insatserna har man inte hunnit ikapp.

Sopstrejk i Stockholm

Nycklarna är ett problem

– Vi har kört dygnet runt, men det är ett problem att hitta och komma in i soprummen när det är helt ny personal som inte vet var nycklarna passar. De är som sagt oidentifierade just nu, säger Katarina Johansson, enhetschef vid Stockholm vatten och avfall.

Hon uppmanar stockholmarna att i den mån det är möjligt lämna sina soprum olåsta.

LÄS MER: Här är nycklarna till sopkonflikten

På fredagen var 23.000 sophämtningar berörda av strejken, en siffra som på måndagen stigit till 31.000. Hur många av dessa hämtningar som utförts har Stockholm vatten och avfall inte några siffror på.

– Nu prioriterar man att köra, så uppföljningsarbetet släpar lite. Vi märker att reklamationerna ökar nu, vi har fått in drygt tusen stycken, säger Katarina Johansson.

– Det finns ingen prognos för när man kan vara ikapp. Vi har förberett för om vi skulle behöva ställa ut containrar.

Facket: Inte strejkbryteri

Att de strejkande sophämtarna har ersatts med annan personal är inte att betrakta som strejkbryteri, enligt facket.

– Nej, strejkbryteri skulle jag inte säga. Men tar man in underentreprenörer eller bemanningspersonal, så har vi föreskrifter om hur det ska göras. Jag förutsätter att Reno Norden sköter det på ett snyggt sätt, säger Joakim Guttman, central ombudsman i Transportarbetareförbundet.

I torsdags kom besked om att de strejkande sophämtarna kan komma att få sparken, uppgifter som företaget själva tillbakavisade. Reno Norden har dock skickat in en stämningsansökan till arbetsdomstolen, där man vill ha 5.000 kronor av var och en av sophämtarna.

LÄS MER: Arbetsgivaren: ”Sopgubbarna utsätter oss för utpressning”

På fredag har facket ett möte med domstolen, som bland annat ska avgöra huruvida strejken är olovlig.

– Till dess är det rätt tvivelaktigt att någon går ut och jobbar. Vi får se om Reno Norden tillmötesgår arbetarnas krav, då kanske det löser sig ändå, säger Joakim Guttman.

”Sopgubbarna vill jobba”

Enligt information som sophämtarna skickat ut under måndagsmorgonen är de beredda att omedelbart återgå till arbetet, förutsatt att de tidigare arbetsförhållandena kvarstår.

”Får vi positivt besked innan kl 14 kör vi igång arbetet direkt”, skriver de.

– Sopgubbarna vill jobba, säger sophämtaren Jan Spanedal.

Ingen strejk hos Liselotte Lööf

Samtidigt skriver de strejkande sophämtarna vid Reno Norden att även renhållningsbolaget Liselotte Lööfs områden berörs av strejken, då deras anställda också planerar att gå ut i strejk.

Den uppgiften dementerar dock Stockholm vatten och avfall.

– Det är inte tal om någon strejk hos Liselotte Lööf. De har precis meddelat oss att alla deras bilar rullar, säger Katarina Johansson, strax före halv tre på måndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopstrejk i Stockholm

Mer i ämnet