Får stockholmarna valuta för de 95 miljoner kronor som väktarna och ordningsvakterna beräknas kosta i år? Erik Slottner (KD) svarar på SVT:s frågor. Foto: Omar Daham/SVT

Staden sätter in väktare där ordningsvakter inte får verka

Uppdaterad
Publicerad

Stockholms stad har anlitat sex väktare som ska patrullera på platser där ordningsvakter inte beviljats av polisen. Satsningen är en del av stadens linje att sätta in uniformerad personal för att öka tryggheten, och redan första veckan har den gett resultat enligt trygghetsborgarrådet.

– Ett väktarteam har förhindrat en initierad skolbrand, säger Erik Slottner (KD).

För att staden ska kunna anlita ordningsvakter vid vissa tider och platser enligt lagen om ordningsvakter, LOV, krävs tillstånd från polisen. Väktare är däremot inte under samma lagstiftning och kan därför arbeta över hela staden under hela dygnet.

Olika befogenheter

– Vi kommer att prioritera de områden där vi har fått avslag om att ha ordningsvakter. Det har varit blandade motiveringar till avslagen, ibland har polisens rättsenhet saknat statistik för att det skulle vara tillräckligt mycket ordningsstörningar. På andra platser har ordningsstörningarna varit av den karaktär att det snarare är poliser som behövs än ordningsvakter, säger Erik Slottner (KD), äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad.

Hör honom förklara vad väktare, till skillnad får ordningsvakter, får och inte får göra i klippet.

Totala notan: 95 miljoner kronor

De nya väktarna kostar staden 5 miljoner kronor under 2021. Sedan tidigare har omkring 100 ordningsvakter anlitats och totalt kommer staden komma upp i runt 120 ordningsvakter och väktare i år. Summan för allt blir 95 miljoner kronor, enligt Erik Slottner.

– Jag tycker att kommuner inte bara ska jobba med det förebyggande utan även med det brottsingripande arbetet, säger han.

Fakta

Väktarnas och ordningsvakternas områden

Avslagna områden – väktarnas prioriterade platser

Axelsberg, Björkhagen, Citygatorna (Hamngatan, Sveavägen, Kungsgatan, Birger Jarlsgatan), Hammarbyhöjden, Hornsbergs Strand, Kungsträdgården, Kärrtorp, Mälarhöjden, Liljeholmen (hela), Nybohovsbacken, Rålambshovsparken, Västertorp Södra, Östberga torg

Befintliga LOV§3-områden – där ordningsvakter tillåts

Bagarmossen, Bandhagen, Björns trädgård, Bredäng, Brommaplan, Dalen, Drakenbergsparken, Farsta centrum, Farsta Strand, Fleminggatan, Fridhemsplan, Fruängen, Gullmarsplan, Hagsätra, Husby centrum, Hässelby Gård, Högdalen, Hökarängen, Kista Galleria, Klaraområdet, Liljeholmen (del), Maria Beroendecentrum, Medborgarplatsen, Odenplan, Rinkebytorget, Rågsved, S:t Göransparken, Sergels torg, Skarpnäck, Skärholmen, Spånga centrum, Sätra, Tensta centrum, Trekantsparken, Vällingby, Västertorp, Vårberg, Årsta torg, Älvsjö torg

Källa: Kristdemokraterna i Stockholm

Ordningsvakter och väktare

• Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. I första hand ska en ordningsvakt försöka tala personer tillrätta, men får använda våld om inte uppgiften kan lösas på annat sätt. Batong och handfängsel är vanligt förekommande utrustning. Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen.

• Väktare får bara ingripa på samma sätt som vem som helst i samhället, så kallat envarsgripande. Det handlar om att gripa den som har begått brott, som kan straffas med fängelse, och påträffas på bar gärning eller flyende fot. Länsstyrelsen är ansvarig myndighet för bevakningsföretag och väktare.

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.