Rotundan i Stockholms stadsbibliotek.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”När Stadsbiblioteket byggdes 1928 var det ett av Sveriges modernaste folkbibliotek, och när vi öppnar igen kommer vi förhoppningsvis vara lika moderna idag”, säger Katja Gren, biträdande enhetschef på Stadsbiblioteket. Foto: Tommy Bergman/SVT

Stadsbiblioteket stängt för renovering – i tre år

Publicerad

Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan står inför en stor renovering och har därför nyligen stängt dörrarna i tre år framåt.

– Det är väldigt speciellt, vi har aldrig gjort en renovering i den där skalan förut. Men vi kommer klara det, säger Katja Gren, biträdande enhetschef på Stadsbiblioteket.

Stadsbiblioteket, ritat av arkitekten Gunnar Asplund, tronar i korsningen Sveavägen-Odengatan. Om fyra år, 2028, firar byggnaden hundraårsjubileum. Då ska ett nyrenoverat stadsbibliotek möta besökarna.

– Förhoppningsvis öppnar vi igen hösten 2027. Då hoppas jag att vi har ett nygammalt bibliotek – vi vill ju behålla de kulturhistoriska värdena samtidigt som vi vill ha ett modernt bibliotek gjort för dagens förutsättningar, säger Katja Gren.

Oklart hur dyr renoveringen blir

Renovering och underhåll av huset har redan pågått i en något mindre skala i fyra år. När det i maj i år fattades beslut i fastighetsnämnden om den renovering som nu ska starta så var de ekonomiska ramarna sekretessbelagda på grund av upphandlingsskäl. Men bara det faktum att projektet även ska upp i kommunfullmäktige i höst betyder att summan överstiger 300 miljoner kronor.

Hör mer i klippet om vad som kommer hända med biblioteket under renoveringen och hur det nya biblioteket kommer vara jämfört med dagens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.