Den vilda sopstrejken har nu pågått i elva dagar. Arbetsdomstolen gav i fredags företaget Reno Norden rätt och förklarade att strejken är ogiltig och att personalen ska gå tillbaka till arbetet.
LÄS MER: Det här handlar sopstrejken om
När domen presenterades sa flera sophämtare till SVT Nyheter Stockholm att de inte tänker gå tillbaka och arbeta. De hänvisar till att de blivit sjukskrivna på grund av den stress som sopkonflikten inneburit, samt att man tidigare arbetat med skador som man nu inte tänker acceptera.
– Det är svårt att arbeta under rådande förhållanden och psykisk press. Många säger att de mår dåligt och en person fick åka in till sjukhus för misstänkt hjärtinfarkt, säger en av ”Stockholms sopgubbar” som vill vara anonym till SVT Nyheter Stockholm.
LÄS MER: Sopstrejken olovlig – sophämtarna tvingas tillbaka
Starbrink: ”Vild strejk är ingen sjukdom”
Men nu har Stockholms hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) reagerat och kommenterat händelsen. Hon säger att det är helt förkastligt att använda sjukvården för att skaffa sjukintyg och ersättning från försäkringskassan när man inte är sjuk.
– Läkare som skriver ut sådana intyg till fullt friska har mycket att förklara. Att gå ut i vild strejk är ingen sjukdom. Och vården är tillräckligt ansträngd när det gäller att hjälpa de som behöver få riktiga diagnoser, säger Anna Starbrink (L) hälso- och sjukvårdslandstingsråd.
”Det här är inget man hittar på”
Det är ett uttalande som har fått den utomfackliga gruppen Stockholms sopgubbar att reagera.
– Det är ingen som hittar på. Jag kan inte tala för alla men jag och många andra har inte sovit sedan det här började. Många har mått dåligt tidigare och i samband med konflikten så har det försämrats. Det här är inte skojsjuka, säger Jan Spanedal, språkrör för Stockholms sopgubbar.
Han berättar om att många av de anställda sopåkarna har förslitningsskador och äter smärtstillande.
LÄS MER: Sopstrejkarna ersatta – 37 av 40 sopbilar igång
Men kan ni förstå att det kan upplevas som att ni utnyttjar sjuksystemet?
– Det kan jag förstå. Dagen efter vi började strejka fick 50 gubbar beskedet om avsked. Det blev mycket starka känslor med gråt och kramar. Vi fick också städa ur våra skåp. Ingen trodde att det skulle ske och många mår psykiskt dåligt efter händelsen.
Felaktiga läkarintyg
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L) har själv inte varit i kontakt med någon av Stockholms sopgubbar men vill vara tydlig med att det ska undersökas om det skrivits ut felaktiga sjukintyg.
Men hur det hela ska gå till är fortfarande oklart.
– Jag kommer snarast att uppdra åt hälso- och sjukvårdsförvaltningen att undersöka om det går att fastställa om felaktiga sjukintyg skrivs ut inom landstingets vård till vilt strejkande men fullt friska människor. I så fall måste åtgärder vidtas för att stoppa fusket, säger Anna Starbrink.
Samtidigt förtydligar hon att det inte går att undersöka sjukskrivningar på individnivå och att alla personer har rätt till sin integritet.
”Måste lita på läkarnas kompetens”
Uttalandet förvånar en av ”Stockholms sopgubbar”.
– Jag tycker att det är konstigt att hon ifrågasätter läkarna. Det är långt i från alla sophämtare som är sjukskrivna och man måste lita till läkarnas komptens.