Enligt Nationella trygghetsundersökningen känner sig invånarna i Upplands-Bro mest otrygga i hela landet. Nyligen lanserade polisen Magnus Nilsson en hypotes om att starka Facebook-grupper bidrar till en ökad känsla av otrygghet i kommunen.
Han vill inte nämna några specifika grupper, men säger att de styr budskapen och att allt som är dåligt lyfts fram i grupperna.
– Allt är inte bra i Upplands-Bro, men problemen står inte i proportion till det trygghetssiffrorna visar. Den enda rimliga förklaringen är det tydliga drevet i det här Facebook-grupperna.
Hemlig grupp samlar tiotusentals
Christian Eggert är medgrundare till den slutna Facebook-gruppen ”Varning i Upplands-Bro/Bålsta”. I gruppen, som bara är synlig för de 12 000 medlemmarna, diskuteras i stort sett alla brott som sker i lokalområdet. Han håller inte med kommunpolisen om att sådana grupper skapar otrygghet.
– Vi skapade gruppen för vi kände att polishelikoptrar hängde i området var och varannan dag. Polisbilar åkte med blåljus och man läste inte ens om hälften av det i lokaltidningarna. Då kände vi att vi skapar en grupp för att ta reda på vad som egentligen händer, säger Christian Eggert.
Gruppen är en tillgång
Alla nyheter som inte når media diskuterar kommuninvånarna istället i gruppen.
– Det som publiceras på polisens hemsida är oftast större händelser för riksmedia, men vi som bor här och lever här i Upplands-Bro/Bålsta vill också veta vad som sker i vårt lokalsamhälle, säger Christian Eggert.
Han tycker att gruppen är en tillgång, både för lokalinvånarna och för polisen.
– Personligen tycker jag att det är bra att få ut den informationen fort till invånarna på så sätt att om någon har information och viktiga iakttagelser kan de lämna över det till polisen.
– Jag är övertygad om och vet att folk redan gör det. Polisen, framför allt i Järfälla och Upplands-Bro använder våra forum för att ta del av iakttagelser och hitta vittnen.