– I detta blogginglägg kritiserar jag den allmänna synen på våldtäkt och hur svårt det ska vara att få fällande domar. Det ligger mycket frustration, ilska och rädsla bakom det här, säger bloggaren Karin Andersson.
Och hon är inte ensam om att reagera. 45 000 personer har signerat en namninsamling som kräver en ny prövning av fallet. I tingsrätten fälldes fem av pojkarna för våldtäkt. Enligt tingsrättens dom turades de om att våldta flickan i ett rum som tidvis var låst, och flickan sade nej flera gånger. Flickans advokat förstår inte varför hovrätten friade pojkarna.
– Om man tittar på den redogörelse som flickan har lämnat så känns det som att de inte hört vad hon berättat. Hon redogör tydligt för att hon upplever ett starkt hot om våld, hon har sagt nej och försöker värja sig. Jag tycker att de har gjort en felaktig bedömning.
SVT ABC: Hur mår flickan i dag?
– Hon är väldigt upprörd. Det är klart att hon känner sig kränkt. Det här är ju den dubbla kränkningen att inte bli trodd, och att man inte lyssnar på vad hon säger.
Hovrätten anser till skillnad från tingsrätten att det inte är bevisat att pojkarna ska ha insett att flickan inte ville ha sex. Och friade därför pojkarna.
– Man kan tycka moraliskt att vilka unga män som helst borde inse att en ung flicka inte vill vara ensam i ett låst mörkt rum tillsammans med okända män som har sex med henne. Men hovrätten ställer så höga krav på att det ska vara bevisat att de ska ha insett detta, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör för Dagens juridik.
SVT ABC: Lagen ändrades 1 juli, vad innebär lagändringen?
– Regeringen har tagit intryck av den kritik som varit av den tidigare lagen som sade att om man befann sig i ett ”hjälplöst tillstånd” så kunde det vara våldtäkt. Nu från 1 juli har man utvidgat detta till en ”särskild utsatt situation”, vilket innebär att flera fall kommer kunna betraktas som våldtäkt, säger Stefan Wahlberg.