Köttet i Stockholms stads skolor ska mer än halveras. Foto: Tomas Oneborg/TT/SvD

Mindre kött på lunchtallriken för elever i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Målet är att köttet i Stockholms stads skolor och äldreomsorg ska begränsas till 16 kilo per person och år.

Det är ett resultat av att Stockholms stad skrev under en deklaration för klimatsmart mat vid klimattoppmötet, C40 i Köpenhamn,

skriver Dagens Nyheter.

Matdeklarationen, Good Food Cities, som Stockholms stad signerat, innebär att maten i stadens verksamheter har som mål vara klimatsmart senast år 2030.

– Vi är fast beslutna om att minimera stadens livsmedelsrelaterade klimatpåverkan, säger finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till DN.

Mindre kött och lägre matsvinn

För att nå målet om att vara klimatsmart får staden servera endast 16 kilo kött och 90 kilo mejeriprodukter per person och år. Ambitionen är att halvera matsvinn och avfall till år 2030.

– Större mängd vegetarisk mat och mindre matsvinn kommer minska vår klimatbelastning. Ställer vi om på rätt sätt kan vi få bra mat, bli friskare och samtidigt drastiskt minska påverkan på miljö och klimat, säger Katarina Luhr (MP) miljö- och klimatborgarråd till Dagens Nyheter.

Strategin ligger fast

Efter att äldreborgarådet Erik Slottner reagerat på nyheten om minskat köttintag i Stockholm stads verksamheter förtydligar Moderaterna konsekvenserna av deras undertecknande i Köpenhamn och skriver till SVT:

”Staden har en matstrategi, som är godkänd av fullmäktige sedan i maj i år och innehåller övergripande rekommendationer för stadens verksamheter. Strategin ligger fast och kommer inte att ändras på grund av mötet i Köpenhamn.”

Rättelse

I en tidigare version förekom uppgifter om att Stockholms stad skulle mer än halvera mängden kött som serveras på skolorna. Det korrekta är att mängden ska minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.