Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stockholmare kommentera Stockholms fall på listan över de bästa städerna att bo i. Foto: Mats Schagerström/TT

Stockholm faller stort på topplista över bästa städer att bo i

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm är inte längre en lika bra stad att bo i. I alla fall enligt The Economist Group, som varje år går igenom levnadsvillkoren i många av världens storstäder. På den senaste listan tappar Stockholm 22 placeringar. En av orsakerna som anges till Stockholms lägre placering är oroligheter i samband med koranbränningar förra året, vilka fortsatt i år.

Varje år rankar The Economist Groups analysenhet EIU ett stort antal storstäder i världen utifrån levnadsvillkoren i städerna. Listan baseras på faktorer som stabilitet, utbildning, sjukvård, kultur och miljö, vilka vägs samman i ett index.

Listan baseras på perioden 13 februari 2022 till 12 mars i år. I topp bland de 173 städerna ligger Österrikes huvudstad Wien medan Sverige hamnar på plats 43, ner 22 placeringar från förra årets lista, något som SvD rapporterar om.

Påskupploppen bakom nedgången

Anledningen till tappet är att Stockholm backar stort inom området ”stabilitet”, som handlar om civila oroligheter och kriminalitet. Här pekar The Economist bland annat ut de kravaller som utbröt under påsken 2022 i samband med att den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan planerat flera koranbränningar i Stockholm och andra svenska städer.

Korankrisen i Danmark har ännu inte gjort något avtryck på Köpenhamns listplacering, den danska huvudstaden hamnar tvåa på listan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.