Tvådelad bild: Lena Lundkvist, demograf på SCB, och två personer som lastar in flyttkartonger i en skåpbil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du demografen Lena Lundkvist på SCB berätta om bland annat vilka åldersgrupper som flyttar mest, liksom hur utbildningsnivå och ursprung påverkar flyttmönstret. Foto: SVT och Henrik Montgomery/TT

Stockholm förlorare när svenskar väljer andra kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Trenden med att fler flyttar från Stockholm till andra kommuner än vad som flyttar in fortsätter. På vinnarsidan finns Göteborg, Malmö, universitetsstäder och flera av storstädernas kranskommuner – och en stad i Västerbotten.

– Skellefteå har upplevt en riktig boom under 2023, säger Lena Lundkvist, demograf på Statistiska centralbyrån (SCB).

Fler än en halv miljoner flyttar – 541 812 stycken, närmare bestämt – gjordes mellan Sveriges kommuner under 2023.

Kommunen med det största överskottet när det gäller inrikes flyttar är Göteborg, där det flyttade in 2 126 fler människor än vad som flyttade ut till andra kommuner i Sverige. I toppskiktet hamnar även universitetsstäderna Uppsala och Lund, liksom Täby och Haninge, två kranskommuner till Stockholm.

Flyttströmmar

Malmö hamnar på sjätte plats, och inte långt därefter finns Skellefteå, som sett en stigande trend de senaste åren efter stora företagsetableringar i kommunen.

– Historiskt har Skellefteå haft fler utflyttade än inflyttade, men för några år sedan vände trenden och 2023 flyttade tusen personer fler in från andra kommuner än vad som flyttade ut, säger Lena Lundkvist på SCB.

Stockholmskommuner i botten

När det gäller kommuner där fler flyttar till andra kommuner än vad som flyttar in så ligger fem kommuner i Stockholms län i topp – eller om man ska säga i botten.

Stockholms stad hade förra året ett flyttunderskott på 4 201 personer. Efter det följde Huddinge, Solna, Södertälje och Botkyrka.

Även på länsnivå hade Stockholms län ett flyttminus, på 2 543 personer.

– Så har det sett ut under ungefär tio år, att fler flyttat ut än vad som flyttat in. Men nu ser det ut att vara på väg att vända – även om det fortfarande är ett negativt flyttnetto så är det mindre än det varit de senaste åren, säger Lena Lundkvist.

Fotnot: En flytt innebär i det här sammanhanget att en person flyttat. Däremot kan man inte säga att det totala antalet flyttar motsvarar lika många olika personer, för vissa personer kan ha flyttat fler än en gång per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet