Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Folk som bor i södra delarna av Sverige har ofta en viss bild av Norrbotten” – hör varför utvecklingsstrategen Stina Almkvist inte förvånas av SVT:s undersökning. Foto: Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Här är regionerna som lockar mest – Norrbotten i botten

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är det län i Norrland som minst antal i södra Sverige kan tänka sig att flytta till, visar en undersökning som Verian genomfört på uppdrag av SVT Nyheter Västerbotten.

– Det finns många fördomar om Norrbotten i södra Sverige, därför vänder vi oss till internationella målgrupper för att få nya invånare, säger Stina Almkvist, på Utveckla Norrbotten.

I SVT:s undersökning har 1001 personer i åldern 18-49 år, bosatta i Svealand, Götaland och Gävleborgs län, fått ta ställning till vilken eller vilka av de fyra nordligaste regionerna man helst skulle flytta till om man fick ett trygg jobb med bra lön.

36 procent av de tillfrågade svarade att de kan tänka sig att flytta till Jämtland. I Västerbotten respektive Västernorrland kan 33 procent av de tillfrågade tänka sig att slå ner sina bopålar. Norrbotten lockar minst – dit uttrycker bara 24 procent en vilja att flytta.

Flyttströmmar

– Det är väl det förväntade resultatet, säger Stina Almkvist, strateg och projektledare på Utveckla Norrbotten, som är Region Norrbottens avdelning för regional utveckling.

20 000 nya invånare till 2030

Stina Almkvist och hennes kollegor arbetar med att locka nya invånare till Norrbotten för att försörja den stora industriboomen. Till år 2030 räknar de med att regionen behöver 20 000 nya invånare, på sikt kan det behövas så mycket som 50 000-100 000 nya norrbottningar.

Men det är inte mot södra Sverige som Utveckla Norrbotten riktar sig för att lyckas med befolkningsökningen, utan mot Nederländerna, Belgien, Frankrike och Tyskland.

– Vi gjorde ett antagande om att vi kunde konvertera turism- och besöksnäringsintresserade till att också bli invånare i Norrbotten och det visade sig vara ganska framgångsrikt, berättar Almkvist.

Vad är den största utmaningen med att hitta nya inflyttare till Norrbotten i er internationella målgrupp?

– Ingen alls. Vi är jätteattraktiva. Problemet sitter i att vi inte kan landa dem för att vi har för lite bostäder och det är ju ett nationellt problem i Sverige idag, så det är det vi jobbar med.

Hör mer om hur Utveckla Norrbotten hanterar fördomarna kring Norrbotten i klippet ovan.

Om undersökningen

Verian har på uppdrag av SVT Västerbotten genomfört en undersökning bland 1001 personer i åldrarna 18-49 bosatta i Svealand, Götaland samt Gävleborgs län. Undersökningen gjordes i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

I undersökningen har respondenterna fått ta ställning vilken eller vilka av regionerna Västernorrland, Norrbotten, Jämtland och Västerbotten helst skulle flytta till givet att personen fick ett tryggt jobb med bra lön. Respondenterna fick också fått uppföljande frågor om vilka de främsta skälen till att flytta till någon av de angivna regionerna var, eller varför de inte skulle vilja flytta till någon av dem. Till de som svarade ”Ingen av dem” ställdes även uppföljande frågor om någon av förmånerna 100 000 kronor skattefritt, avskrivna studielån, 10 procent skatteavdrag eller ett förstahandskontrakt på en lägenhet, skulle få dem att tänka sig att flytta till någon av regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet