• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Porträttbilder på tre personer, två män och en kvinna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
100 000 kronor skulle kunna öka svenskarnas flyttbenägenhet, visar en undersökning – se om sörlänningarna som SVT pratat med håller med: ”Kanske om jag får 100 miljoner dollar”. Foto: Otilia Bogen/SVT, Kristoffer Kold Erlandsen/SVT

Fler vill flytta till Norrland – om de får 100 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Norra Sverige skriker efter arbetskraft och det krävs stor inflyttning de kommande åren. Ett flyttbidrag på 100 000 kronor eller avskrivna studielån skulle kunna öka svenskarnas flyttbenägenhet, visar en undersökning gjord av Verian på uppdrag av SVT Nyheter Västerbotten.

43 procent av svenskarna boende i Svealand och Götaland, och Gävleborgs län, kan inte tänka sig att flytta till norra Sverige om de får ett tryggt och välbetalt jobb.

Fler kan flytta för pengar

Men om man adderar en flyttbonus på 100 000 kronor, eller avskrivna studielån, säger 18 procent av de som inte kan tänka sig flytta plötsligt ja.

Jakten på invånare i norr

Skatteavdrag på lönen i ett år (9 procent), eller ett förstahandskontrakt på lägenhet (7 procent) lockade inte lika mycket.

”Behövs ett stöd”

Västerbottens landshövding ser problem med inflyttningen till norr och att arbetslösheten är snedfördelad över landet. Hon tycker det vore en bra idé att ge inflyttare bidrag.

– Att flytta är ett stort steg för familjer. Därför behövs ett stöd för att man ska ta det steget, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding.

– Jag tycker vi måste titta på fler möjligheter för att öka rörligheten på arbetsplatsen i Sverige. Det skapas otroligt många arbetstillfällen i norra Sverige och vi har brist på människor, säger Helene Hellmark Knutsson.

Vill se att hela familjer flyttar

Hon har i tidigare intervju med DN sagt att ett par månadslöner kan vara en rimlig ersättning, omkring 100 000 kronor.

– Man måste ha en inkomst under tiden man rör på sig, för att ha möjlighet att gå från ett jobb till ett annat. Hela familjen ska kunna röra sig över Sverige.

Tidigare infördes ett bidrag för att få folk att flytta från norra Sverige till södra. Den här gången ska inte enbart Norrland få del av bidraget, utan de kommuner som har störst behov, anser Helene Hellmark Knutsson.

Norrland missgynnades tidigare

– Det gamla systemet missgynnade norra Sverige kraftfullt, det ska vi inte efterhärma. Nu måste stödet gynna hela landet. Rörligheten är låg och arbetslösheten är ojämnt fördelad. Det tror jag staten behöver titta på, säger hon.

SVT har sökt arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L).

Västerbottens landshövding

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fler kan tänka sig att flytta om de får pengar för det – se varför Västerbottens landshövding tycker det att flyttbidrag är en bra idé. Foto: SVT/TT

Om undersökningen:

• Verian har på uppdrag av SVT Västerbotten genomfört en undersökning bland 1001 personer i åldrarna 18-49 bosatta i Svealand, Götaland samt Gävleborgs län. Undersökningen gjordes i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

• I undersökningen har respondenterna fått ta ställning vilken eller vilka av regionerna Västernorrland, Norrbotten, Jämtland och Västerbotten helst skulle flytta till givet att personen fick ett tryggt jobb med bra lön. Respondenterna fick också fått uppföljande frågor om vilka de främsta skälen till att flytta till någon av de angivna regionerna var, eller varför de inte skulle vilja flytta till någon av dem.

• Till de som svarade ”Ingen av dem” ställdes även uppföljande frågor om någon av förmånerna 100 000 kronor skattefritt, avskrivna studielån, 10% skatteavdrag eller ett förstahandskontrakt på en lägenhet, skulle få dem att tänka sig att flytta till någon av regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på invånare i norr

Mer i ämnet