Forskaren Emma Lundholm från Umeå universitet med mans- och kvinnosymboler i händerna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Något som kan få folk att stanna är att man hittar en partner” – forskaren Emma Lundholm listar riskerna med kvinnobristen. Foto: Mira Myllyniemi

Ny undersökning visar: Män mer sugna på att flytta till norr

Uppdaterad
Publicerad

Mer än hälften av svenskarna skulle kunna tänka sig att flytta till något av de fyra nordligaste länen, ifall man skulle bli erbjuden ett tryggt jobb. Det visar en undersökning som Verian gjort på uppdrag av SVT Nyheter Västerbotten.

Benägenheten att flytta norrut skiljer sig åt mellan könen, då kvinnor är mer motvilligt inställda.

I undersökningen uppmanades 1 001 personer i åldern 18-49 år, bosatta i södra Sverige, att föreställa sig att de blev erbjudna ett tryggt jobb med bra lön i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland eller Jämtland. Totalt svarade 43 procent att de inte kunde tänka sig att flytta till någon av regionerna, eller att de var tveksamma till en flytt. 57 procent uppgav att de kunde tänka sig en eller flera regioner.

Män mer benägna att flytta

Jobb inom den gröna industrin är ett dragplåster. Främst männen var positivt inställda till en Norrlandsflytt, 63 procent, medan motsvarande siffra för kvinnor var 53 procent.

Jakten på invånare i norr

– De här jobben som växt fram i Skellefteå verkar i första hand attrahera män. Och de som är mest lättrörliga och som är beredda att flytta till sådana här jobb är ofta unga ensamstående män, säger Emma Lundholm, docent i kulturgeografi vid Umeå universitet, om vilka det är som lockas av industriboomen i norr.

”Familjen betyder mer”

När SVT frågar personer boende i södra Sverige om de kan tänka sig att flytta till Norrland säger Eskilstunabon Sara Brolin att hon inte kan tänka sig att lämna tillvaron i Södermanland.

– Jag har min familj här, det betyder mer, konstaterar hon.

Oscar Sellbom, som bor i Göteborg, säger däremot till SVT att han absolut kan tänka sig att flytta i framtiden.

– Det finns säkert möjlighet att expandera jobbmarknaden till Norrland och andra delar, säger han.

Om undersökningen

• Verian har på uppdrag av SVT Västerbotten genomfört en undersökning bland 1001 personer i åldrarna 18-49 bosatta i Svealand, Götaland samt Gävleborgs län. Undersökningen gjordes i en slumpmässigt rekryterad webbpanel.

• I undersökningen har respondenterna fått ta ställning vilken eller vilka av regionerna Västernorrland, Norrbotten, Jämtland och Västerbotten helst skulle flytta till givet att personen fick ett tryggt jobb med bra lön. Respondenterna fick också fått uppföljande frågor om vilka de främsta skälen till att flytta till någon av de angivna regionerna var, eller varför de inte skulle vilja flytta till någon av dem.

• Till de som svarade ”Ingen av dem” ställdes även uppföljande frågor om någon av förmånerna 100 000 kronor skattefritt, avskrivna studielån, 10 procent skatteavdrag eller ett förstahandskontrakt på en lägenhet, skulle få dem att tänka sig att flytta till någon av regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på invånare i norr

Mer i ämnet