Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser den vanligaste inflyttaren i Skellefteå ut? I klippet får du träffa honom. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Betydligt fler män än kvinnor flyttar till Skellefteå – riskerar kvinnobrist

Publicerad

Är industriboomen i norr på väg att ge kvinnobrist i Skellefteå? Idag är det betydligt fler män än kvinnor som flyttar till den snabbt växande industristaden.

– Vi måste synliggöra att Skellefteå är en bra plats för alla att leva och bo på, säger kommundirektör Kristina Sundin Jonsson.

Under fjolåret upplevde Skellefteå en inflyttning som av historiska mått för en kommun som under ett par årtionden tappat befolkning.

Men en majoritet av de som flyttar är män – 60 procent av de nya Skellefteborna. 2 756 män och 1 852 kvinnor.

Jakten på invånare i norr

– Blir det bara män kan det få enorma effekter för vår fortsatta utveckling, säger kommundirektör Kristina Sundin-Jonsson.

Industrin lockar fler män konstaterar hon. Och för att jämna ut könsfördelningen har Skellefteå bland annat riktat stora kampanjer över hela landet till kvinnor.

– Den här samhällsomvandlingen handlar om hela samhället. Vi måste också skapa attraktiva miljöer här för kultur, skola och fritid, säger kommundirektör Kristina Sundin-Jonsson.

– Sedan måste vi också få näringsliv och den offentliga sektorn att förstå hur viktigt det är med jämställdhet.

I klippet får du se den person som är mest genomsnittlig av alla inflyttarna till Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jakten på invånare i norr

Mer i ämnet