Tvådelad bild: Människor vid vattnet med Västerbron i bakgrunden, till höger Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör landshövdingen Anna Kinberg Batra om tre saker som behöver fungera för att fler ska vilja och kunna flytta till Stockholmsområdet. Foto: Anders Wiklund/TT och SVT

Landshövdingen: Så behöver Stockholm locka nya invånare

Publicerad

Stockholmsområdet fortsätter tappa invånare till andra kommuner i landet. Men nedgången minskade 2023 jämfört med de senaste åren.

– Det har varit några tuffa år för Stockholm, inte minst med lågkonjunktur och högre räntor. Det slår hårt mot inte minst barnfamiljer – det är tufft att få ihop livspusslet här, säger landshövdingen Anna Kinberg Batra.

Under pandemiåret 2020 och de följande två åren var det många som flyttade från Stockholmsområdet och bosatte sig i andra kommuner i landet.

Även under 2023 gjordes drygt 2 500 fler flyttar ut från Stockholms län än inflyttningar. Det är ändå betydligt lägre än under 2021 då siffran var närmare 8 000.

Flyttströmmar

– Det är dyrt att bo i Stockholm och högre räntor kan betyda utgifter på flera tusen mer varje månad för en vanlig familj. Det är också tufft att få tag i bostäder, säger Anna Kinberg Batra.

Barnfamiljer som flyttar

Tittar man på Stockholms stad gick det under 2023 drygt 4 000 fler flyttlass från kommunen till andra kommuner i landet än den motsatta vägen. De som framför allt lämnade var barn upp till 10 års ålder och de mellan 31-44 år, alltså många barnfamiljer.

– Men jag är optimist, jag vet ju att det här länet är en av de bästa platserna i hela världen att bo och leva i och det finns tecken på att det allra värsta kan vara över, säger Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholms län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet