Läkemedel för att förebygga hiv, PrEP, ska börja förskrivas till riskgrupper inom Stockholms läns sjukvård. Venhälsan ska få uppdraget. Foto: Isabell Höjman/TT

Stockholm ska ge hivförebyggande medicin

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedel för att förebygga hiv ska börja förskrivas till riskgrupper inom Stockholms läns sjukvård. Förskrivningen väntas börja i oktober, enligt Liberalerna i Stockholms läns landsting.

Medicinen som heter Preexpositionsprofylax (Prep) rekommenderas av NT-rådet inom Sveriges Kommuner och Landsting för förskrivning inom läkemedelsförmånen och tillsammans med andra smittförebyggande åtgärder.

– Vi ska förebygga hiv på alla sätt vi kan. Därför gläds jag över att vi äntligen har fått nationella rekommendationer om hur vi ska använda PrEP för att förebygga hiv bland riskgrupper, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten och de andra europeiska och amerikanska smittskyddsmyndigheterna samt WHO rekommenderat att personer med hög risk för hivinfektion ska erbjudas läkemedlet eftersom studier visar att risken att smittas minskar med över 80 procent.

Omkring 200 berörs

Kostnaden för patienter i Stockholm för att få medicinen blir 2 250 kronor per år, enligt läkemedelsförmånens högkostnadsskydd. Antalet personer som kan bli aktuella för att få medicinen beräknas till omkring 200–250 i Stockholms län.

– Även om det idag går att leva ett normalt liv som hivsmittad är det ett tillstånd som kan leda till allvarliga och livshotande sjukdomar. Hiv kräver kontinuerlig behandling, som inte alls är okomplicerad eller komplikationsfri. Sexuellt överförbara sjukdomar ökar, det måste motverkas med många olika smittförebyggande åtgärder med rådgivning, kunskap om hur smitta sker och kondomanvändning. I grunden handlar smittskyddet naturligtvis om ett personligt ansvar – att man är omtänksam om sig själv och sina sexpartners, säger Anna Starbrink (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.