Redan i dag finns det 4 000 sensorer i Stockholm som hjälper trafiken att flyta smidigare. Papperskorgar som talar om när de är fulla, smarta lampor som lyser starkare när någon närmar sig, byggnader som sparar energi, lås som kan styras på distans och mycket mer kopplas upp för att effektiviseras och automatiseras i den smarta staden.
– Vi vet att vi kommer att bli hackade. Frågan är bara när och vad som kommer att inträffa, säger Fredrik Blix, universitetslektor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet.
Del av hybridkonflikt
– Alla konflikter mellan länder i dag är hybridkonflikter. För att en angripare ska ha möjlighet att slå till mot Sverige vill man ha möjlighet att slå till mot den här typen av digitala tjänster, säger Fredrik Blix.
Säkerhetskonsulten Robert Malmgren har varit inblandad i flera projekt kopplade till smarta städer. Han är kritisk till hur säkerheten prioriteras.
– Man utreder inte hoten och riskerna till den grad som man skulle behöva göra, säger Robert Malmgren.
Kan slå ut tunnelbanan och färskvattenproduktionen
Robert Malmgren är även kritisk till idén om ett centralt system – ett ”stadens kontrollrum” – som ska styra flera delar av den smarta staden samtidigt.
– Då är det kanske inte bara bussarna och tunnelbanan som blir utslagna vid ett angrepp, utan även värmen och färskvattenproduktionen, ifall saker och ting sitter ihop för tight, säger Robert Malmgren och menar bland annat att det finns glömda eller ohanterade risker.
En sådan central plattform håller nu på att upphandlas av Stockholm stad. Stadens it-direktör håller däremot inte med om att en centraliserad lösning skulle vara mer osäker.
– Det är jag inte säker på att den är. Jag tror det finns andra sårbarheter som kommer om man har det decentraliserat. Vår erfarenhet är att vi fått en större säkerhet generellt när vi har centraliserat verksamheten som vi gjorde för ungefär tio år sen, säger it-direktören Johanna Engman.
Smarta projekt kartlagda
SVT har kartlagt projekt kopplade till smarta städer i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg och Umeå. Vi har valt projekt som antingen är kopplade till EU, eller som varje kommun själva valt att lyfta fram – totalt 22 projekt kopplade till fem kommuner.
Flera it-säkerhetsexperter som SVT har pratat med är kritiska till att det inte finns någon särskild budget för it-säkerhet i något av projekten.
– Du kan inte ha en smart stad om det inte är en cybersäker stad. Därför behövs en komponent i budgeten för cybersäkerhet. Det kan vara allt från några procent och upp till tio procent i vissa projekt, säger Fredrik Blix.
Prioriterar it-säkerhet
Stockholm stad driver det mest prestigefyllda projektet där huvudstaden ska bli världens smartaste 2040. It-direktören säger att säkerhet alltid är en prioriterad fråga.
– Vi har med det i budgeten, men vi har inte specificerat det separat, säger Johanna Engman, Stockholms stads it-direktör.
Hur kan du säga att du har med det i budgeten om du inte kan säga hur mycket av budgeten som ska gå till it-säkerhet?
– Det är svårt att veta innan precis vilka delar det är som kommer att behöva säkerhet, säger hon.