Davor Vuleta, analytiker Kronofogden, pressbild. Mönstrad skjorta, grå kavaj, kort mörkbrunt hår. Vit bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ser en ökning på 86 procent, hör Davor Vuleta, analytiker Kronofogden, berätta mer om stockholmarnas skulder. Foto: Pressfoto

Skulder hos Kronofogden ökar i Stockholms län – och mest bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Mellan åren 2012 och 2022, har stockholmarnas skulder hos Kronofogden ökat med 50 procent. Störst ökning syns hos unga vuxna vars skulder ökat med med 86 procent under en tioårsperiod. Och skuldberget fortsätter att växa – i slutet av april i år hade beloppet ökat med drygt en miljard kronor sedan slutet av förra året.

Den sammanlagda skulden för hela landet hos Kronofogden ligger nu på 101 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt sju miljarder sedan förra året. Skulderna ökar dessutom i hela landet, förutom i Jönköpings län. Störst ökning var det i Västra Götalands och Stockholms län.

– När det gäller Stockholm ökar skulderna som mest för personer 26-34 år, säger Davor Vuleta, analytiker på Kronofogden.

Hör Davor Vuleta berätta om stockholmarnas skulder i klippet ovan.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att stockholmarnas skulder hos Kronofogden har ökat med 60 procent. Den korrekta siffran är 50 procent.

Stockholmarnas skulder i siffror

  • Vid årsskiftet 2012/2013 hade invånarna i Stockholms län 15 911 263 340 kronor i skulder hos Kronofogden.
  • Vid årsskiftet 2022/2023 hade summan ökat till 23 697 678 705 kronor.
  • I slutet av april 2023 hade summan ökat till 24 899 860 905 kronor.
  • Antalet personer som är skuldsatta har minskat. De som är skuldsatta har därmed större skulder än tidigare.

Källa/Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.