Överläkare Johan Styrud berättar om vapenhot och osäkerhet på akuten.

Stockholms läkarförening efterfrågar mer säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Hot och våld blir allt vanligare i sjukvården, därför skriver nu Stockholms läkarförening en motion om att förbättra den fysiska säkerheten på Stockholms sjukhus. Överläkare Johan Styrud berättar om sin egna erfarenhet av osäkerhet på arbetet.

– Jag var med om, för många år sedan, att en man kom in med en stor väska på akutmottagningen. Han ville ha något smärtstillande, ett mycket starkt medel, utskrivet. Då visade han att i väskan låg det en kpist. Då är frågan, vad gör jag? berättar Johan Styrud som arbetar både som överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.

Mannen fick sedan sitt läkemedel och tog med sig väskan med vapnet, och gick ut från sjukhuset.

Ingen kom till skada, men Johan Styrud insåg efteråt hur illa det kunde ha gått.

Säkerhetsfrågan i fokus

Utifrån Johan Styruds egna erfarenheter på akutmottagningen har han insett vikten av att belysa säkerhetsfrågan för både personal och patienter i sjukvården, akuten är nämligen den mottagning som är mest utsatt.

– Man måste se till att det finns utvägar om det händer saker, man ska lätt kunna larma. Man kanske ska ha vakter, ensamarbete i vissa lägen är inte bra, sedan ska även patienter som söker vård även kunna låsa in sina saker som de inte behöver. Man ska komma ihåg att patienttillströmningen på akutmottagningarna i Stockholm ökar med sju till åtta procent varje år. Det är en enorm mängd patienter som passerar igenom våra akutmottagningar, det räcker att en gör någonting, säger Johan Styrud.

Patienttillströmning på akuten

Ett av sjukhusen med stort patienttryck är Danderyds sjukhus. Deras akutmottagning är anpassat för att kunna ta emot 40.000 patienter om året, men i dag är antalet upp emot 90.000. För att fortfarande kunna bedriva en säker vård ligger fokus på förebyggande arbete.

– Jag tycker att säkerheten fungerar bra, vi har ganska få rapporterade incidenter. Men det kan också vara att inte allting finns med i våra system. Vi jobbar jättemycket för att vi ska få reda på allt för att kunna förebygga. Jag tror att vi lär oss hela tiden om hur vi ska jobba, hur vi ska bemöta människor i kris, vilket är en stor del av vårt dagliga jobb, säger Åsa Hammar, chefläkare för kvalitet och patientsäkerhet vid Danderyds sjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.