Thomas Bäck, mjölkbonde i Rimbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Bäck driver Rånäs gård i Rimbo. Han ser positivt på ett skrotande av beteslagstiftningen eftersom bönder då skulle kunna ta mer betalt för mjölk där kor har vistats utomhus. Hör mer i videon. Foto: SVT

Stockholms stad kommer bojkotta livsmedel från mjölkkor utan bete

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkkornas rätt till grönbete på sommaren kan komma att slopas, enligt en ny utredning tillsatt av regeringen. Nu tar rödgröna styret i Stockholms stadshus strid för att gällande beteslag ska finnas kvar.

– Det blir köpstopp av mjölkprodukter ifall bönder har mjölkkorna inne året runt, säger Åsa Lindhagen (MP), klimat- och miljöborgarråd.

Det är lagstadgat sedan slutet av 80-talet att mjölkkor ska vara ute minst sex timmar per dag under sommaren. Men nu vill regeringens utredare slopa det så kallade beteskravet. Istället ska mjölkproducenter med kor i lösdrift själva få bestämma när och om deras djur ska få tillgång till bete.

Uppmanar andra kommuner att ta till konsumentmakt

Årligen köper Stockholms kommun in varor och tjänster för 40 miljarder kronor. Bland annat mjölkprodukter till skolor och äldrevård. Genom att införa köpstopp på livsmedel från gårdar där korna stått inne året runt hoppas den rödgröna majoriteten kunna sätta press.

– Sveriges kommuner har enorm konsumentmakt. Vi hoppas att andra kommuner följer vårt exempel, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad.

Sverige är ensamma om att ha ett lagstadgat beteskrav för kor som används i mjölkproduktion. Men det hämmar svensk konkurrenskraft menar regeringens utredare som nu förslår att beteskravet i djurskyddslagen tas bort.

Reaktioner från Nykvarn och Södertälje

I Nykvarns kommun har man ännu inte tagit något beslut om ett köpstopp. Men kommunens måltidschef Jeanette Andersson hälsar att man följer frågan.

Kostchefen i Södertälje kommun, Sara Seing, säger att kommunen redan har som mål att i möjligaste mån köpa in kravmärkta mjölkprodukter, och i det ingår att korna ska få beta utomhus.

– Så i praktiken innebär det att vi bara kommer köpa in livsmedel från kor som har fått beta utomhus.

– Vi serverar livsmedel i förskolor, skolor och inom äldrevården. Vi kan ställa krav i vår upphandling på att korna har bete och att djurhållningen har hög kvalitet, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd i Stockholms stad. Foto: Tommy Bergman/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.