2017 fick Stockholms stadsmission i uppdrag av staden att ordna boenden till de som kommit hit som ensamkommande och sedan fyllt 18 år.
Drygt 320 ungdomar bor i dag i något av Stockholms stadsmissions boenden, i fadderhem eller i korridorsboenden. Nu håller projektpengarna på att ta slut och de som bor här måste flytta och ordna ett eget boende.
”Kommer bli väldigt utmanande att hitta boende”
– Vi kommer under hösten att göra det här utmanande jobbet att flytta ut ungdomar, att kroka i till Socialtjänsten där det är möjligt och att kroka i andra stödinsatser för de som är papperslösa. Det kommer bli väldigt utmanande att hitta boenden, säger Maria Wisén, projektledare för Stockholms stadsmissions fadderhem.
Det är ännu oklart om Stockholms stadsmission kommer kunna fortsätta hjälpa till med boende till de som behöver.
– Vi är beredda att försöka ha igång något av våra boenden och att kunna fortsätta stötta fadderhemmen som redan är engagerade och vi hoppas att vi ska få fortsatt statsbidrag för det, säger Maria Wisén.
Statliga stödet tar slut
Åsa Lindhagen, (MP), har som socialborgarråd i Stockholms stad ofta lyft vikten av att ordna boende till ensamkommande.
– I dagsläget är det en väldigt svår situation på det sättet att de statliga medlen tar slut vid årskiftet, säger Åsa Lindhagen, före detta socialborgarråd.
Många faller mellan stolarna
Det är Migrationsverket som har ansvar för att ordna boende till de som fyllt 18, eftersom de då behandlas som vuxna.
Men många faller mellan stolarna och måste ordna boende på egen hand. Ett exempel är de som fått avslag på sin asylansökan men nu ansökt om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen.
Du har drivit de här frågorna länge, kunde du inte varnat om den här situationen?
– Tidigare har kommunerna kunnat ta ett större ansvar för ensamkommande även efter att de fyllt 18 år. Jag var den första som kritiserade de här förändringarna. Jag kände en stark oro för vad som kommer hända med de ungdomar som fyller 18 år, att vi kommer se en väldigt svår situation för dem och det är precis det vi befinner oss i nu, säger Åsa Lindhagen (MP).
Åsa Lindhagen (MP) anser att kommunerna, och inte Migrationsverket, borde få ta ansvar för att ordna boende åt de ensamkommande som fyllt 18 år.
– Vi behöver se till att den här boende- och flyttkarusellen upphör och att vi istället kan få ta ett helhetsansvar för de här ungdomarna så att de kan stanna i Stockholm och att vi i kommunen kan få fortsätta att hjälpa och ge stöd hela vägen, säger hon.
Rätt till bostad
Sedan 1 juli 2017 gäller ett nytt ersättningssystem för ensamkommande. De ensamkommande som fyllt 18 år och som fortfarande väntar på beslut på sina asylansökningar anvisas i regel till något av Migrationsverkets anläggningsboenden och de har inte längre rätt till boende i kommunen.
De som fått avslag, men har ansökt om uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen måste ordna eget boende.
För att de som börjat skolan i en kommun skulle kunna stanna där fick kommunerna ett statligt bidrag för att ordna boende till de ensamkommande som fyllt 18.
I Stockholm valde staden att ge Stockholms stadsmission en del av det stödet för att ordna boende till de som behövde. Vid årskiftet tar det projektet slut och Stockholms stadsmission tvingas nu stänga sina boenden.