Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka sms som bedragarna skickat för att lura föräldrar och morföräldrar att tro att deras barn och barnbarn har tappat mobiltelefonen och att de behöver skyndsam hjälp med en räkning. Foto: SVT Design

Stor bedrägerivåg via sms – hundratals lurade på kort tid

Uppdaterad
Publicerad

Polisen varnar för en ny typ av bedrägeri via sms, där bedragarna utger sig för att hamnat i ett akutläge med borttappad telefon. De säger sig vara barn eller barnbarn och att föräldrarna eller morföräldrarna måste betala en räkning samma dag.

– Bedragarna är enormt skickliga på att få offret stressat. I de här bedrägerierna har ofta räkningar handlat om vitvaror på rätt stora summor, säger Lotta Mauritzson på Polisens nationella bedrägericenter.

Under oktober har Polismyndigheten hittills tagit emot 200 bedrägerianmälningar via den här typen av sms och många av bedrägerierna har drabbat personer i Stockholms län.

I videon ovan förklarar polisen hur sms-bedrägeriet är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.