– Den största förändringen på 50 år. Om öbor med lokala skärgårdskunskaper försvinner kommer det att märkas för besökarna i skärgården, säger Carina Lenngren, regional förhandlare och ombud på fackförbundet Kommunal.
Enligt den information som facket fått ska hälften av de över tjugo heltidstjänsterna bort. Dessutom ska personalen utgå från några få ”kontor” på fastlandet för att ha gemensam tillgång till verktyg och båtar. En del arbetsuppgifter kommer också att läggas ut på entreprenad istället.
Skötsel och tillsyn i skärgården
Skärgårdsstiftelsen grundades 1959 och äger stora områden i Stockholms skärgård. Tillsynsmän och naturvårdare sköter om till exempel fågelräkning, sophämtning samt gör bygg- och röjningsarbeten. De guidar också turister så att regler i naturen följs.
– Vi måste effektivisera organisationskulturen och säkerställa arbetsmiljön. I övrigt vill jag inte kommentera innan förhandlingar är klara, säger Anna Waxin, vd Skärgårdsstiftelsen.
Hur ser Skärgårdsstiftelsen på att anställda inte kan jobba kvar när det exempelvis saknas pendlingsmöjlighet vintertid och är svårt att nå arbetsplatsen vid dåligt väder ?
– Vi vill vara flexibla, men det kan innebära att för vissa går det inte att vara kvar och det är såklart tråkigt, säger Anna Waxin, vd för Skärgårdsstiftelsen.
SVT har prata med flera öbor som kan komma att beröras av omorganisationen. De är både ledsna och förbannade, men har valt att inte kritisera arbetsgivaren öppet eftersom deras arbetssituation är beroende av Skärgårdsstiftelsen.
Skärgårdsstiftelsen
Skärgårdsstiftelsen grundades 1959, bland annat för att bidra till att fler ville bosätta sig och verka i Stockholms skärgård. Då hade befolkningen halverats inom loppet av 20 år och ungdomar drog till fastlandet där jobben fanns.
Stiftelsen drivs utav bidrag från Region Stockholm, arrenden och hyror samt gåvor. Detta betalar för drift, underhåll, skötsel och naturvård.
1998 skänkte Stockholms stad sina marker och byggnader till Skärgårdsstiftelsen. Då växte innehavet med nära två tredjedelar. En stor del av beståndet behövde omfattande renovering. Samtidigt kom ett villkorat bidrag från Regionen med ett mål att Skärgårdsstiftelsen skulle öka de egna intäkterna med fem procent per år, detta för att ställa om organisationen för en hållbar framtida ekonomi. Nu är planen att lägga mer fokus på organisationen av naturvård och utveckla mark/skog och vatten.
Källa Skärgårdsstiftelsen