• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Att en ny besiktning är gjord innebär inte att SL kommer börja testköra spårvagnarna på nybyggda Lilla Lidingöbron. Foto: Pia Heick, SVT

Striden om Lilla Lidingöbron fortsätter

Publicerad

Striden om elsäkerhet på en nybyggd bro har försenat Lidingöbanans nya väg i månader. En ny besiktning har gjorts men det innebär inte att spårvagnarna kommer att börja direkt, enligt SL.

– Bara för att Lidingö stad fått en godkänd entreprenadbesiktning betyder inte det att vi slår på strömmen och provkör våra spårvagnar, säger Claes Keisu, presstalesperson på SL, till SVT.

Den nya bron heter Lilla Lidingöbron och är till för gående, cyklister och mopedister samt Lidingöbanan. Men tågen har inte rullat över bron sedan i juni. Det som skulle varit klart i september är långt ifrån klart.

Strid om elsäkerhet

Orsaken är en strid mellan Lidingö stad och SL om elsäkerheten på bron. Nu har en ny så kallad entreprenadbesiktning gjorts av bron. Utan anmärkningar enligt kommunen, som nu anser att det är dags för SL att börja provköra och dra igång trafiken.

– Det är mycket olyckligt att trafikanterna inte har fått den kollektivtrafik i tid som varit vår målsättning. Vi hoppas att SL kan skynda på sin process så att trafiken kommer i gång, säger stadsdirektör Daniel Broman, i ett pressmeddelande.

Olika åsikter

Men så enkelt är det inte, säger Claes Keisu på SL.

– Först måste vi se besiktningsprotokollet och avvikelser som finns i det. Och vi är fortsatt inte överens om elsäkerheten. Den är fortfarande inte byggd enligt de bygghandlingarna som vi fick till oss innan bygget.

På Lidingö stad anser man däremot att det inte är några problem med elsäkerheten.

– Vi har olika syn där, säger Jan Werner, projektledare.

Ersättningstrafiken för den försenade bron kan kosta Lidingö stad miljoner – vilket har fått kommunen att hota SL med skadestånd. Se varför parterna inte kan komma överens i videon:

Resenärer i ett vinterkallt Ropsten väntar på bussen som ersätter Lidingöbanan

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lidingöbanan har varit avstängd sedan i juni och de 14 000 resenärer som brukar åka tåg får ta buss i stället. I videon förklarar SL varför den nybyggda bron inte kan tas i bruk – och Lidingö stad ger svar på tal. Foto: Pia Heick/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.