Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet Högskola. Foto: TT

Studenter kritiska till Sophiagranskning

Uppdaterad
Publicerad

Den externa utredningen av ambulansprogrammet på Sophiahemmet Högskola får kritik från studenter.

– Vi har på intet sätt kritiserat den tidigare utbildningen utan endast den omorganisation som rektorn har genomfört, säger en av studenterna. 

Sophiahemmet Högskola har dragit igång en extern utredning av ambulansprogrammet. Enligt högskolans rektor Johanna Admi, så är bakgrunden att utbildningen fick kritik från Universitetskanslersämbetet under 2014. Men det handlar också om den senaste tidens skarpa kritik från ambulansstudenter.

– Med anledning av den senaste tidens negativa uppmärksamhet beslutade vi i ledningen att initiera en genomlysning av programmet, säger Johanna Adami, rektor på Sophiahemmet Högskola.

Sophiahemmet högskola

LÄS MER: Ambulansstudenter vädjar om hjälp

Granskningen ska alltså gå igenom de gamla åtgärdsplanerna efter Universitetskanslersämbetet kritik mot utbildningen 2014. Men den utredningen tar studenterna starkt avstånd ifrån. De menar att kritiken inte alls har med tidigare utbildning att göra, istället rör det omorganisationen som Johanna Adami startade när hon tillträdde som rektor.

Kritiserad omorganisation

– Man framställer det som att utredningen tillkommit efter att vi studenter kritiserat den gamla utbildningen, vilket givetvis är helt felaktigt. Kritiken riktar sig mot resultatet av hur utbildningen blivit efter omorganisationen, säger en av studenterna som SVT Nyheter Stockholm varit i kontakt med. 

– Vår kritik berör omorganisationen på nuvarande utbildning. Den har inneburit att vi tappat reell och formell kompetens när våra lärare tvingats sluta, säger en annan student.

Rektorn: Delar inte studenternas bild

Studenterna kritiserar inte den gamla utbildningen, utan omorganisationen som är gjord efter att du tillträdde. Ska omorganisationen granskas? 

– Det får den oberoende utredaren komma fram till, det är inte vi som styr granskningen, då blir den inte oberoende, säger Johanna Adami. 

Har ni tappat praktiskt erfarenhet efter omorganisationen? 

– Jag delar inte riktigt studenternas bild av det. Alla våra program har en balans mellan praktisk kompetens, akademisk kompetens och pedagogisk kompetens. Omorganisationen har inneburit en resursförstärkning. 

Förstår du studenternas reaktion efter omorganisationen? 

– Ja, eftersom det kom med så kort varsel, det är olyckligt. Men vi gör allt i vår makt för att vara tillgängliga och svara på deras frågor. Jag känner mig fullt trygg med kvalitet på utbildningen som de har rätt att kräva för sina examen, säger hon.

Snabbt tillsatt utredning

Från det att Sophiahemmet Högskola beslutade om att sätta igång den externa oberoende granskning så tog det endast tre dagar innan utredningen startade. Men det är helt fel typ av utredning, menar studenterna. 

– För oss studenter känns det inte som att de, i och med granskningen, tar vår kritik på allvar, säger Johan Linde, student på Sophiahemmet högskola.

Fakta: Detta har hänt

Konflikten på Sophiahemmet högskola blossade upp när den nya rektorn Johanna Adami tillträdde.

Efter tillträdandet skedde en omorganisation som innebar att alla programansvariga ska ha disputerat.

Akademiska poäng hos lärarna prioriterades istället för praktisk ambulanserfarenhet.

Studenterna menar att kvalitén på utbildningen sjönk när praktisk erfarenhet försvann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophiahemmet högskola

Mer i ämnet