Johan Linde, student på Sophiahemmet högskola Foto: Tor Johnsson/SvD/TT

Sophiastudenter har hopp om utbildningsflytt

Uppdaterad
Publicerad

De missnöjda studenterna på Sophiahemmet högskola vädjade till tre andra lärosäten att ta över deras utbildning. – Andra universitet har insett allvaret i det som sker, säger studenten Marcus Söderberg.

Konflikten på Sophiahemmet högskola blossade upp när den nya rektorn Johanna Adami tillträdde. Efter tillträdandet skedde en omorganisation som innebar att alla programansvariga ska ha disputerat. Akademiska poäng hos lärarna prioriterades istället för praktisk ambulanserfarenhet.

Omorganisationen ledde till att nästan alla specialistutbildade sjuksköterskor sa upp sig i protest. Enligt studenterna så sjönk då kvaliteten på undervisningen markant. Men rektorn har tillbakavisat all kritik.

Sophiahemmet högskola

– Vi hade kunnat slutföra utbildning på Sophiahemmet högskola, men en examen utan kvalificerat innehåll kan jag inte stå för, säger Johan Linde, student på specialistutbildningsprogrammet.

Enligt Johan Linde drabbas även akutsjuksköterskeprogrammet av omorganisationen.

– Även de står utan programledare och lärare med den formella specialistexamen akutsjuksköterska, berättar han.

Sophiahemmet Högskola utreder ambulansutbildning Foto: Tomas Oneborg

Studenterna: Bra respons från andra skolor

Studenterna skrev ett brev till Karolinska institutet i Stockholm, Uppsala universitet och Mälardalens högskola där man vädjade om att skolorna ska ta över specialistutbildningsprogrammet för ambulanssjuksköterskor. Och nu har studenterna fått en första respons.

– Responsen har varit positiv. Karolinska institutet har lyft frågan till diskussion. Uppsala universitet ska också lyfta frågan. Vi är hoppfulla om att det ska lösa sig. Det är patienterna som kommer drabbas, det är de som ska ha hjälp vid en förlossning, bussolycka eller ett terrordåd, säger Marcus Söderberg, även han student på specialistutbildningsprogrammet.

Mälardalens högskola: Tufft ekonomiskt

I en intervju med tidningen Vårdfokus sa Maria Müllersdorf, chef för Mälardalens högskolas akademi för hälsa, vård och omsorg att skolan inte har någon specialistutbildning för ambulanssjuksköterskor.

– Även om vi skulle kunna starta ett ambulansprogram måste vi ta hänsyn till den krassa verkligheten. Vårt utbildningsuppdrag är omfattande men ändå begränsat. Vi får betalt för studenterna, men bara till en viss nivå, och den nivån är redan nådd. Skulle vi utbilda fler än vad vi får betalt för har vi inte råd att betala löner och andra kostnader som krävs för att kunna ge en utbildning av hög kvalitet, säger Maria Müllersdorf till tidningen Vårdfokus.

Men studenterna tolkar inte Mälardalens högskolas svar som något negativt.

– Mälardalen har inte sagt att de inte vill ha oss, utan att de kan bli problem att ordna till hösten. Men hon säger inget om hur det kan bli till våren, säger Marcus Söderberg.

Flera anmälningar mot skolan

Universitetskanslersämbetet, UKÄ, granskar högre utbildningar och har så här långt fått in en anmälan som rör Sophiahemmet högskola.

– Ytterligare två anmälningar är på väg in. Dessutom har två anmälningar skickats till Arbetsmiljöverket.

Om ingen förändring sker, kommer du gå klart utbildningen?

– Nej, det kommer jag inte. Sophiahemmet kan omöjligen få behålla sin examensrätt, säger Marcus Söderberg.

Johan Linde tänker söka sig till en annan utbildning om ingen förändring sker.

– Det finns ju ingen kvar som handleder oss som själv har specialistutbildning. För oss blir det märkligt, vi får en akademisk nivå men ingen praktiskt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophiahemmet högskola

Mer i ämnet