Höstens intag till ambulansutbildningen på Sophiahemmets högskola är inställd. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX

Sophiahemmets ambulansutbildning ställs in

Uppdaterad
Publicerad

En konflikt har blossat upp på Sophiahemmets högskola. Nästan alla specialistutbildade sjuksköterskor har sagt upp sig i protest men rektorn tillbakavisar all kritik, skriver tidningen Vårdfokus.

I år är det tio år sedan ambulansprogrammet vid Sophiahemmets högskola startade men nu till hösten blir det ingen 60-poängskurs i det som mer formellt heter Specialistsjuksköterskeprogrammet med inriktning ambulanssjukvård. Enligt tidningen Vårdfokus beror det bland annat på att nästan alla specialistutbildade sjuksköterskor sagt upp sig i protest. 

– Vi är alla skrämda till tystnad, säger en av lärarna som vill vara anonym, till tidningen.

Sophiahemmet högskola

Den specialistutbildade anestesi- och ambulanssjuksköterska som startade utbildningen 2007 ska enligt källor ha sagt upp sig efter att hen fått veta att programansvaret skulle ledas av någon annan. Innan uppsägningen hann träda i kraft ska hen ha blivit uppkallad till rektor Johanna Adami, och på stående fot blivit entledigad och belagd med yppandeförbud.

Uppsägningar och sjukskrivningar

Två av de specialistsjuksköterskor som undervisade på ambulansutbildningen ska också ha sagt upp sig, en av dem är sjukskriven för psykosociala besvär och en fjärde är långtidssjukskriven, enligt Vårdfokus.

Det har gått drygt ett år sedan den nuvarande rektorn Johanna Adami tillträdde och en av de punkter som ingick i en omorganisation innebär bland annat att programansvariga för ambulansutbildningen ska ha disputerat. Nuvarande personal och många studenter anser däremot att det är minst lika viktigt med en specialistutbildning hos den som utbildar specialistsjuksköterskor.

Rektorn nekar till anklagelser

Att alla med specialistkompetens skulle ha lämnat utbildningen, tillbakavisas helt av rektor Johanna Adami.

– Att alla specialistkompetenta har lämnat oss är fel, säger hon till Vårdfokus.

Att den som startade ambulansprogrammet för tio år sedan skulle ha fått gå på stående fot, nekar Adami till och säger att den uppgiften inte stämmer alls och att Vårdfokus är helt fel ute även när det gäller uppgifter om att tre av de fyra specialistutbildade lärarna har sagt upp sig.

Men enligt tidningen har man tagit del av den interna kommunikationen på högskolans intranät där det bekräftas att lärarna lämnat sina tjänster.

Oro för utbildningen

En av de sköterskor som går andra terminen på utbildningen för ambulanssjuksköterskor berättar om en betydande kvalitetssänkning på utbildningen efter att många lärare sagt upp sig. Dessutom berättar hen att en del av dem som nu har undervisat har bristande erfarenhet av vad det innebär att arbeta som sjuksköterska i en ambulans.

Men rektor Johanna Adami menar att den oron är obefogad.

– Vi har redan rekryterat så att vi har precis samma kompetens och besättning som behövs till alla våra program, säger hon till Vårdfokus.

Hon säger också att hon inte heller känner igen sig uppgifterna om att anställda skulle ha skrämts till tystnad under hennes ledning.

– Jag blir väldigt förvånad. Vi har 110 medarbetare här och jag har väldigt mycket kontakt med samtliga medarbetare. Så jag känner inte igen mig, säger Johanna Adami.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sophiahemmet högskola

Mer i ämnet