Bilder med våldsamt innehåll från sociala medier SVT:s reporter i egen bild i mitten

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klipp på sociala medier som visar olika våldsdåd har blivit allt vanligare. Här förklarar SVT:s reporter varför. Foto: SVT/Skärmklipp från sociala medier

SVT förklarar: Därför sprider kriminella våldsamma klipp på sociala medier

Publicerad

Gängen söker nu aktivt synlighet istället för att agera i det fördolda. Kriminella grupper och individer använder sociala medier för att sprida sina budskap genom egna videor och filmer. De gör detta för att demonstrera sin kapacitet och visa utförda handlingar.

– De här videorna används som propaganda för gängen, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Videorna och bilderna kan innehålla våldsamt innehåll och tortyr. Gängen vill visa att de är starka och kapabla att göra allt de vill, enligt Karwan Faraj, dokumentärfilmare som träffat flera gängledare. Enligt honom finns det fler syften med spridningen av våldsamt innehåll.

– Det kan dels vara ett sätt att skrämma fienderna, det kan också vara som något slags bevis på att jobbet är utfört. Det kan vara i marknadsföringssyfte för våldskapitalet.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

– Men mest handlar det om att visa att man är orädd och kan passera alla gränser för att komma åt människor och göra det man vill göra. Sen finns det säkert andra anledningar också. Det är liksom också en slags förnedring på personlig nivå.

Trendbrott efter kidnappningen av Einár

Trendbrottet har blivit särskilt påtagligt i kölvattnet av våldsvågen i Stockholmsområdet – när det kriminella nätverket Foxtrot splittrades.

– De här videorna används som propaganda av gängen, säger SVT:s reporter Diamant Salihu.

Kriminalreportrarna beskriver att gängens bild- och videopubliceringar nu är ett utbrett fenomen. Det hela började när stillbilder publicerades i samband med kidnappningen av rapparen Einár 2020.

Polisinspektör Louise Åhlén intervjuas om våldsamma videoklipp på gängvåld som publiceras på sociala medier.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ser polisen på spridning av hotfullt och våldsamt innehåll på sociala medier? ”Tänk om offret var du och bilderna spreds”, säger polisinspektör Louise Åhlén. Foto: Kovan Alshawish/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Järva

Mer i ämnet