Sound of music gjordes om i sista stund – efter starka reaktioner

Uppdaterad
Publicerad

När den klassiska Brodwaymusikalen sätts upp på Intiman i Stockholm är den mer aktuell än någonsin. Det menar regissören Kålle Gunnarsson som inte hade väntat sig så starka reaktioner från provpubliken.

– Det krävdes att slutscenen regisserades om, berättar han.

The Sound of Music är inte bara en musikalisk berättelse om kärleken till bergen och musiken. Den innehåller också den mörka historien om nazismen.

Berättelsen utspelar sig i 1930-talets Salzburg där den unga vackra Maria lämnar klosterlivet för att ta hand om kapten Von Trapps sju moderlösa barn.

– Väljer man att berätta The Sound of Music så är det viktigt att man inte förskönar det som har hänt. Det nazisterna gjorde har hänt och det får aldrig hända igen, berättar regissör Kålle Gunnarsson.

Slutscenen fick göras om

Men när musikalen spelades upp för en provpublik så blev reaktionerna starkare än vad Kålle Gunnarsson hade anat. Vid slutscenen visades nazister som gör hitlerhälsning och trots att ljuset släcktes ner på skådespelarna, så protesterade publiken.

– Vi har fått gå in och regissera om det. Det fanns publik som kände att de inte ville applådera eller vara kvar i lokalen. Det är bra att folk blir upprörda, men man måste bli provocerade av rätt orsak. Publiken har rätt, vi har tagit bort det innehållet och istället har vi markerat med att skådespelarna sliter av sig nazistmärkena på armen.

16 barn och tonåringar i uppsättningen

Sedan i höstas har Intiman gått mot att bli en familjescen och tanken är att även The Sound of Music ska passa för barn. Ett av Kålle Gunnarssons knep för att göra den familjevänlig är att anställa barn och tonåringar som ska spela sin egen ålder. Och eftersom det finns två uppsättningar av alla barn, så anställdes totalt 16 barn och tonåringar.

Barnen som kombinerar uppträdandet med skola, spelar tillsammans i två olika lag.

– Man kan inte lura barnen i publiken. Von Trappbarnen är fem år upp till 17. Barnen i publiken ska känna igen sig i barnen på scenen. Är det en 35-åring som spelar 17 år, då så ser barnen det. Alla barnen är i riktig ålder, det är en stor styrka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.