Anders Tranberg vid Naturskyddsföreningen: ”Grundproblemet är att det är olagliga verksamheter” Foto: Privat/SVT

Tjuvtippar vanliga i länet

Publicerad

Så kallade tjuvtippar är ett stort problem i Stockholm. Enligt Naturskyddsföreningen finns illegala tippar i hela länet och inget tyder på att de skulle minska.

– Det är väldigt svårt för kommunerna att hålla koll på alla dumpningsplatser, säger Anders Tranberg som är ordförande i Naturskyddsföreningen i Stockholm.

Det är företag som står för den största delen av dumpningarna i naturen, det menar Naturskyddsföreningen i Stockholm. Anledningen är troligen att det kostar pengar för företag att återvinna.

– Det är helt sanslöst, men vissa gör väl den bedömningen, att de tjänar några hundralappar och dumpar det i naturen istället, säger Anders Tranberg, ordförande i Naturskyddsföreningen i Stockholm.

”Svårt att hålla koll på alla dumpningsplatser”

Enligt Anders Tranberg skulle kommunerna behöva utöka kontrollerna rejält för att komma åt problemet.

– Det är väldigt svårt för kommunerna att hålla koll på alla dumpningsplatser. En möjlighet skulle vara om de skulle göra ytterligare tillsyn i områden där det ofta dumpas, säger han.

Så mycket kostar det för företag att återvinna

Stockholms stad tar 600 kronor per besök för grovavfall och trä.

Däremot kan farligt byggmaterial och massor, som bara tas emot av privata aktörer, kosta flera tusenlappar per lass.

Teglet i Gömmaren skulle till exempel kosta 1250 kronor/ton att deponera på återvinningsstationen Gladö i Huddinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.