Misstänkta skyttar skjuter med automatvapen vid ett mord i Fittja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från polisens utredning och hör åklagaren om vad han menar hände kvällen den 21 mars – när en man i 30-årsåldern mördades med automatkarbin vid en restaurang i Fittja. Foto: Polisens förundersökning

Tonåringar åtalas för restaurangmord med automatvapen i Fittja

Uppdaterad
Publicerad

I mars sköts en man i 30-årsåldern ihjäl på en restaurang i Fittja, söder om Stockholm. Nu åtalas tre tonåringar för mordet.

Strax efter 21 torsdagskvällen 21 mars i år avlossas flera skott vid restaurangen i Fittja. Mannen i 30-årsåldern blev först beskjuten utanför restaurangen, men flydde in. Gärningsmännen ska då ha följt efter och fortsatt skjuta.

Enligt åklagaren använde gärningsmännen en automatkarbin och en revolver för att utföra mordet.

Våldsvågen i Stockholm

Åklagaren: Trolig gängkonflikt bakom skotten

Under efterföljande dagar greps tre tonåringar som senare häktades. Nu har åklagaren väckt åtal mot de misstänkta. Det är två 17-åriga pojkar, varav en var 16 vid brottstillfället, och en 19-årig man. Enligt åklagaren ska de ha begått morden tillsammans och i samförstånd.

– Enligt min uppfattning är det mycket kring gärningen som talar för att den begås i en gängmiljö eller led i en konflikt mellan kriminella nätverk. Bland annat med hänsnyn hur skjutningen genomförs, på en offentlig plats och gärningsmännen är tungt beväpnade. Sen har utredningen inte kunnat klargöra den exakta motivbilden, säger senior åklagare Niksa Lucic som varit förundersökningsledare.

Han säger däremot att utredningen inte kunnat visa att mordoffret haft någon gängkoppling eller hotbild mot sig.

Var han den tänkta måltavlan eller kan det ha varit en felskjutning?

– Det är inget jag kan uttala mig om.

Även åtalade för mordförsök på restauranggästerna

De tre personerna är även åtalade för mordförsök på de tolv gäster och personal som befann sig inne på restaurangen. Eftersom det enligt åklagaren använts tunga vapen vid brottet är en av åtalspunkterna också grovt vapenbrott.

– Enligt min uppfattning finns omfattande teknisk bevisning i form av bland annat DNA-spår som knyter dem till gärningen. Det finns också övervakningsfilm som fångat delar av händelseförloppet och skjutningen mot restaurangen, säger senior åklagare Niksa Lucic som varit förundersökningsledare, i ett pressmeddelande.

De tre åtalade nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet