• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Juristen Elias Ibrahim är besviken över domen i Stockholms tingsrätt. Foto: TT/SVT

Dom: Rätt av skola att neka transtjej byta om bland tjejerna

Uppdaterad
Publicerad

En transtjej nekades att byta om i tjejernas omklädningsrum på Eriksdalsskolan på Södermalm. Efter skolans beslut stämdes Stockholms stad, och på fredagen kom domen. Stockholms tingsrätt menar i sin dom att skolan gjorde rätt i att neka transtjejen att byta om bland flickorna då de samtidigt erbjöd ett könsneutralt omklädningsrum.

Det var under hösten 2017 den då elvaåriga eleven ville byta om tillsammans med de andra tjejerna i klassen. Men trots att hennes klasskamrater var positiva till det hela så sa skolan nej. Istället hänvisades hon till att byta om i ett könsneutralt omklädningsrum på skolan, eller på toaletten.

Staden får rätt i domstol

Flickan vände sig till Barnrättsbyrån som satte henne i kontakt med Byrån mot diskriminering, och de valde att stämma Stockholms stad, som står som huvudman för skolan. Enligt byråns jurist så har flickan tagit stor skada av skolans beslut. Fallet är unikt och domen kan bli prejudicerande, då det är första gången ett sådant här fall prövas i svensk domstol.

I domslutet står det bland annat ”I detta fall är det ostridigt att skolan har inrättat ett särskilt omklädningsrum, vilket alltså går längre än vad som föreskrivs i förarbetena.” Domstolen menar alltså att Eriksdalsskolan gått eleven till mötes mer än man kan förvänta sig och därför ogillas stämningen av Stockholms stad.

Juristen Elias Ibrahim från Byrån mot diskriminering i Östergötland var med och företrädde flickan i målet. Hör hans reaktion på domen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.