Rapporten som presenteras under fredagen visar att afrosvenskar är överrepresenterade i lågstatusyrken samtidigt som gruppen är underrepresenterad i arbeten med högre status. Det är också vanligare med arbetslöshet i den här gruppen om man jämför med övriga svenskar.
Störst löneskillnader mellan afrosvenskar och övriga befolkningen syns i Stockholmsregionen.
– När grupper diskrimineras på arbetsmarknaden är det ett allvarligt samhällsproblem som vi inte kan acceptera, säger landshövding Sven-Erik Österberg i en skriftlig kommentar till rapporten som är framtagen av Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, (Cemfor) vid Uppsala universitet.
Svårt att bli chef
Förutom att afrosvenskar har lägre lön jämfört med övriga befolkningen med samma utbildning visar undersökningen dessutom att det är mycket svårare för en afrosvensk att få chefspositioner i arbetslivet. De afrosvenskar som ändå blir chefer har dock mycket lägre lön än andra med motsvarande utbildning.
Mattias Gardell, vetenskaplig ledare vid Cemfor och en av de tre forskare som står bakom rapporten, menar att det finns anledning att se över diskrimineringslagen.
– Undersökningen visar att antisvart rasism och diskriminering strukturerar villkoren på svensk arbetsmarknad. Forskningen behöver nu undersöka hur och varför det ser ut som det gör.