För att stoppa penningtvätt och finansiering av terrorism har det införts hårdare kontroller av kontantbetalningar. Det handlar om kontanta försäljningar över 5 000 euro, motsvarande drygt 50 000 kronor. Företaget ska bland annat säkra vem kunden är och var pengarna kommer ifrån.
Länsstyrelsen i Stockholm är en av tillsynsmyndigheterna som ansvarar för vissa kontroller av misstänkt penningtvätt.
– Det finns kriminella personer som i ett ekonomiskt syfte försöker tvätta pengar vita genom att köpa klockor kontant, säger Helena Remnerud som är enhetschef för tillsynsavdelningen på länsstyrelsen i Stockholm.
Döms att betala miljonbelopp
Förvaltningsrätten har nyligen kommit med domar gällande de tre urmakarna:
- Rob Engström har dömts att betala en sanktionsavgift på 5 miljoner kronor, vilket är mindre än vad länsstyrelsen hade yrkat på: 8,5 miljoner kronor.
- Nymans Ur döms av förvaltningsrätten att betala tre miljoner kronor i sanktionsavgift, länsstyrelsen ville se en avgift på sex miljoner kronor.
- Luxury Watches får en sanktionsavgift på 2,2 miljoner kronor.
Rätten skriver i domsluten att de påtagliga bristerna är allvarliga, då hanteringen från företagens sida inneburit markant ökad risk för att bolagens verksamhet ska utsättas för penningtvätt eller finansiering av terrorism.
Ingen vill ställa upp i tv-intervju
Inget av företagen har velat ställa upp i en intervju, men vd för Nymans Ur, Charlotta Eriksson, svarar i ett mejl till SVT:
”Vi ser mycket allvarligt på det faktum att länsstyrelsen inte anser att vi till fullo uppfyller kraven som ställs på oss enligt Lagen om penningtvätt. Vi har tagit deras beslut på så pass stort allvar att vi per omgående (när beslutet kom) upphört med kontanthantering i bolaget.”
Domarna har överklagats till kammarrätten och det är nu upp till den högre instansen att bevilja prövningstillstånd.
Regler mot penningtvätt
Företag som bedriver handel som omfattar minst 5 000 euro med kontant betalning måste anmäla sig i Bolagsverkets register mot penningtvätt. I registret finns 10 800 företag. Företag som inte anmäler sig riskerar indraget tillstånd.
Lagen om penningtvätt har också skärpts. Maxstraffet för exempelvis banker har höjts till tio procent av omsättningen, tidigare låg den på 50 miljoner kronor. Det är Finansinspektionen som håller i det.
Vad gäller de företag som granskas av länstyrelsen så kan sanktionsavgifter på en miljon euro, drygt 10 miljoner kronor delas ut. Tre länsstyrelser i Sverige har den tillsynen.