Den första april i år väntade 44 personer i Sverige på ett nytt hjärta. En av dem var treåriga Nicolas och just barndonatorer är svåra att hitta.
– Det beror både på att vi har så låg dödlighet i Sverige och på att det kan vara en svår fråga för vårdpersonalen, sa barnkardiologen Karin Tran Lundmark till SVT i juni.
”Framsteg fortare än vi räknat med”
Men efter att ha medverkat i SVT så hittades en donator och Nicolas opererades. Tre veckor senare satt familjen i bilen på väg tillbaka hem efter att ha bott i Lund i nästan ett år medan Nicolas vårdades.
– Han gjorde framsteg mycket fortare än vi hade räknat med, säger mamma Paola Palacios.
Nu kan Nicolas leka som vanligt med sin tvillingbror Albert och lillebror Oscar. Följ med dem ut i parken i videon högst upp.
Kopplad till 160 kg tung hjärtpump
Så här såg det ut när SVT Nyheter Skåne besökte Nicolas i juni.
Donation
Från januari till och med september 2019 blev 129 personer i Sverige organdonatorer efter sin död. Under samma period i år var antalet 141.
Varje organdonator kan rädda upp till åtta människors liv. Även om årets resultat hittills är positivt är behovet av organ och vävnader fortsatt större än tillgången.
De flesta svenskar är positiva till att donera organ och vävnader efter sin död. Ändå har bara en femtedel registrerat sin inställning i donationsregistret. Donationsveckan, som i år infaller den 2–8 november, ska bidra till att fler tar ställning.
Under Donationsveckan 2019 inkom drygt 21 000 anmälningar.
Behov av organ oktober 2020
Njure: 695
Lever: 69
Hjärta: 32
Lunga: 31
Bukspottkörtel: 24
Cellöar: 8
Källa: Socialstyrelsen