Under fredagskvällen sattes ett tältläger upp i Solna efter att flera personer blivit av med sina tillfälliga bostadskontrakt. Flera av dem kom till Sverige under flyktingkrisen 2015.
Uppmanades riva tältlägret
Enligt bosättningslagen måste alla kommuner ta emot nyanlända och ge dem boende, men en dom från i våras har gjort att många kommuner tolkar det som att man bara behöver ge nyanlända bostad under de första två årens etableringsperiod.
Nu står ett 15-tal personer utan tak över huvudet och i fredags satte de upp tält utanför sina gamla bostäder i Solna.
Youseef Alheraki är en av de som har satt upp tält på platsen. Än så länge tillbringar han nätterna hos en vän, men även vännen kommer att vräkas om en månad.
– Det här tältet räcker för två personer. Men när vi fryser går vi till våra grannar för att få värme och kunna gå på toaletten, men de kommer också att kastas ut, säger Youseef Alheraki.
Med hänvisning till att det råder campingförbud på kommunens mark uppmanades de att riva tälten. De fick helgen på sig men på måndagen är tältlägret fortfarande kvar.
”Formellt har de redan blivit informerade”
I dag fick polisen en avhysningsbegäran från Solna kommun.
– Formellt så har de ju redan nu i helgen blivit informerade om att det kommer ett avhysningsbeslut. Hur länge de får vara kvar handlar egentligen om hur snabbt vi kan få ihop rätt resurser för att genomföra det här avhysningsbeslutet, säger Carina H Skagerlind, presstalesperson vid polisregion Stockholm.
Solna kommun menar att två år är en rimlig tid för att hitta en egen bostad och vill frigöra plats för fler nyanlända.