Trots att många äldre i kommunen får avslag när de söker servicelägenhet så vill nu Enskede Årsta Vantörs stadsdelsnämnd avveckla 27 tomma lägenheter inom Enskededalens servicehus.
– Det är så att det finns väldigt gott om platser på äldreboenden i den här delen av staden, då gör man bedömningen lokalt, alla politiska partier, att man kan använda en del av fastigheten till andra ändamål, säger äldreborgarrådet Clara Lindblom (V).
Oppositionsborgarrådet Lotta Edholm håller inte alls med.
– De är ju bara tomma på papperet. Tittar man på alla avslag som ges i Stockholms stad för äldre människor som vill bo på servicehus, så ser det helt annorlunda ut, säger Lotta Edholm, oppositionsborgarråd (L).
Enligt äldreförvaltningens senaste siffror från 2014, så var det drygt 40 procent som fick avslag när de sökte ett boende i något av kommunens servicehusboenden.
Stadsdelen måste spara pengar
I början av förra året var det hemtjänsten som kostade pengar och man var tvungen att se över verksamheten, det ledde bland annat till färre hemtjänsttimmar. Nu vill man spara på de tomma lägenheterna som under 2015 kostade 4 miljoner kronor, och stadsdelsnämnden vill istället göra boende där för ensamkommande barn.
– Jag tycker att de ska användas till det som de en faktiskt en gång i tiden var byggda för, nämligen att ge tryggt och säkert boende till de äldre som faktiskt inte längre vill bo kvar hemma. Och jag tycker det är väldigt olyckligt ifall man ställer de här två olika behoven mot varandra, säger Lotta Edholm.
– De här barnen behöver ju stabila boendeförhållanden för att komma in i skolan och det svenska samhället. Behöver vi ändra tillbaka det här till äldreboendeplatser så kommer vi att göra det, säger Clara Lindblom.
Imorgon fattar kommunstyrelsens ekonomiutskott beslut om de 27 servicehuslägenheternas framtid.
Servicehus i Stockholm
Stockholm stad har idag totalt 1700 platser varav 151 lediga. Antalet ansökningar till en plats på servicehus år 2014 var 701 stycken. 298 av dem (42 procent) fick avslag.