Fem personer har dött efter hissolyckan i Sundbyberg. Ansvarigt byggföretag på arbetsplatsen är Andersson Company Byggnads.
I februari i år blev två personer fastklämda under ett betongblock på ett av företagens byggarbetsplatser i Norrtälje, något som anmäldes till Arbetsmiljöverket.
Tio år tidigare fick företaget kritik från myndigheten för att inte ha genomfört en utredning efter en olycka där en anställd föll genom en schaktöppning på en byggarbetsplats i Sigtuna.
Vid ytterligare två tillfällen de senaste tio åren har Andersson Company Byggnads fått en anmärkning på grund av fallrisk. Senast 2019, då det fanns brister i en byggställning och förbud lades direkt på plats. 2018 genomfördes skyddsombudsstopp på grund av fallrisk.
Arbetsmiljöverket: Bevisligen brister
Arbetsmiljöverket vill inte kommentera huruvida händelserna eller mängden anmälningar sticker ut, sett till byggbranschen som helhet. Däremot kommer de utreda även måndagens dödliga hissolycka, som byggbolaget också anmält till Arbetsmiljöverket.
– Bevisligen är det så att när en sådan här olycka skett är det en brist i det ordinarie och systematiska arbetsmiljöarbetet, säger Håkan Olsson, vikarierande generaldirektör för Arbetsmiljöverket.
Olyckan utreds även av åklagare och Haverikommissionen.
Andersson Company: Anser inte att vi är mer drabbade
Under en presskonferens under tisdagen kommenterar Andersson Companys vd, Patrik Toresäter, de tidigare olyckorna.
– Tyvärr så händer olyckor i branschen och jag anser inte att vi är värre drabbade än något annat företag.
Byggföretag stoppar hissen
Tomas Kullberg, enhetschef på Byggnads Stockholm, säger att de stora byggföretagen i Stockholms län nu infört stopp för den här typen av hissar på sina byggen tills de är besiktigade.