Foto: TT

Så undviker du att bli smittad av tarmbakterien

Uppdaterad
Publicerad

Stek köttet ordentligt – det är ett par av Livsmedelsverkets råd för att undvika att bli smittat av ehec. Njurskador och blodig diarré är några av följderna om du drabbas, så här skyddar du dig.

Tarmbakterien Enterohemorragisk E. coli (ehec) kan i värsta fall leda till blodig diarré, njurskador och andra allvarliga skador, men genom att följa några hygienråd kan du skydda dig från att bli smittad:

Tvätta händerna efter kontakt med nötkreatur eller andra idisslare som till exempel får och getter.

Smaka inte på rå köttfärs.

Genomstek köttfärs ordentligt.

Drick inte opastöriserad mjölk.

Ät inte färskost gjord på opastöriserad mjölk.

Skölj grönsaker ordentligt.

Var noga med att tvätta händerna efter att du har tagit i rått kött.

Använd olika skärbrädor och knivar till rått kött och grönsaker.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.