Alejandro och Amira. Foto: Pablo Torres/SVT & Michelle Derblom Jobe/SVT

De vill minska gatuvåldet – med hjälp av musiken

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen lanserades ”Lyssna på oss nu”, en musikplattform på nätet där unga kan ladda upp rappverser om sina erfarenheter av gatuvåldet i Sverige.

– Tanken är att minska våldet genom att ungdomar börjar berätta vad de varit med om eller vad de vill se för framtid, säger Pedro Talavera som är en av initiativtagarna.

En mörk novemberkväll sitter fyra spända ungdomar i en liten studio på källarplan i Vasastan. Pedro Talavera som jobbar inom musikindustrin har fått låna studion så att ungdomarna ska kunna rappa om det eskalerande våldet.

En av dem är Alejandro Sinisalo. För snart två år sedan blev han förlamad och hans lillebror dödad, efter att bröderna blivit skjutna utanför deras hem i Akalla.

– Genom musiken kan vi få fram vårt budskap bäst, då kidsen i förorten lyssnar mest på hiphop, säger Alejandro, som rappar om hur klimatet i utsatta områden blivit allt hårdare och hur han vill att kärleken ska komma tillbaka igen.

”Måste få ett stopp på det här”

I dag jobbar Alejandro mot våldet genom organisationen ”Fuck våldet”, som han startat med sin mamma Carolina. Nu samarbetar de med Pedro i ett försök att engagera fler ungdomar.

En av ungdomarna som kommit till studion är 21-åriga Daniel Bacic från Bredäng.

– Jag vill att min röst ska kunna vara med i en förändring och kunna stoppa våldet. Vi måste få ett stopp på det här, säger han.

Världens längsta låt

Varje ungdom får 30 sekunder på sig att rappa en vers mot gatuvåldet men allt ska inte spelas in i studio. Ungdomarna kan också rappa in sina texter själva och lägga upp dem på plattformen, som finns på nätet. Tanken är att alla delar ska läggas ihop, till världens längsta låt.

– Det är inte många som vågar prata om våldet. Det finns bra folk i orten och det vill vi ta fram genom musiken, säger 19-åriga Amira.

Alejandro och Pedro är kusiner, och Pedro ville hjälpa till i arbetet mot våldet. Utöver plattformen ska de bland annat samla in pengar till familjer som har förlorat någon nära i gatuvåldet.

– Den smärtan som min kusins familj fick gå igenom påverkade mig jättemycket. Jag kunde inte sova, då jag låg och tänkte på vad som händer i Sverige just nu och eftersom jag jobbat i musikbranschen i flera år är det här ett sätt för mig att ge tillbaka, säger Pedro Talavera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.